Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Plaveti (ANRE): România are un potenţial de investiţii în energii regenerabile de 5 miliarde euro

A- A A+
Plaveti (ANRE): România are un potenţial de investiţii în energii regenerabile de 5 miliarde euro

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Dan Iulius Plaveti, a declarat miercuri că România are un potenţial de investiţii în proiecte privind energiile regenerabile de peste cinci miliarde euro.

„Investiţiile potenţiale pe care le avem în domeniu sunt de peste cinci miliarde de euro şi ne aşteptăm să îndeplinim fără probleme ţinta pentru anul 2020, cum a fost ea stabilită în tratatele semnate de România”, a spus şeful ANRE, la sfârşitul şedinţei de Guvern.

Acesta a precizat totodată că proiectul de act normativ care va permite aplicarea schemei de sprijin pentru investiţiile în producţia de energie din surse regenerabile (prin acordarea de certificate verzi) a fost aprobat miercuri de Guvern. Astfel, Legea 220/2008 va fi în sfârşit aplicabilă.

„Ordonanţa de astăzi (miercuri, 12 octombrie, n.r.) ajustează cadrul legal de aplicare a legislaţiei în domeniul promovării energiilor regenerabile. Modificările au fost solicitate şi sunt aprobate de către Comisia Europeană prin decizia din august. Pentru anumite tipuri de tehnologii, precum biomasa sau biogazul, se reduce numărul de certificate cu unul, respectiv două certificate verzi. În cazul supracompensării, CE a solicitat şi acum se introduce un mecanism de monitorizare, inclusiv posibilitatea de ajustare fie a valorii, fie a numărului de certificate verzi pentru a evita supracompensarea la nivel de tehnologie, în cazul în care aceasta apare”, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Dan Iulius Plaveti.

Potrivit acestuia, un lucru foarte important pe care-l stabileşte ordonanţa este faptul că ea conferă dreptul producătorilor de energie din surse regenerabile de a intra în piaţă pe bază de contract ce-i va face să fie actori şi în piaţa de echilibrare.

„Un alt punct este legat de notificarea individuală pentru cei care vor instala capacităţi de peste 125 MW şi cel de certificarea biomasei pentru producătorii din surse regenerabile de biomasă. Acest lucru este foarte important. Vor trebui elaborate noi regulamente de către ministerele Mediului şi Agriculturii prin care se va certifica biomasa lemnoasă şi biomasa din culturile energetice”, a adăugat şeful ANRE.

Întrebat la finalul şedinţei de Guvern cu cât se va scumpi energia electrică, Plaveti a precizat că, din calculele ANRE despre un scenariu cu capacităţile care se vor pune în funcţiune în 2012, se arată un impact de până la 2,5% pentru anul viitor.

„În momentul de faţă, factura media a unui consumator casnic este în jur de 50 de lei, deci majorarea de 2,5% înseamnă 1,25 lei în factura unui consumator casnic. Noi am analizat mai multe scenarii, acesta este cel mai probabil”, a menţionat Dan Iulius Plaveti.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails