Popa (BNR): Nu văd un risc pe termen scurt de scădere a expunerilor băncilor


Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat joi că nu vede un risc pe termen scurt de scădere a expunerilor băncilor, ci că mai degrabă riscul va fi acela de creştere mult mai lentă de acum încolo a finanţărilor.

„Cred că băncile mamă vor face diferenţe între ţări în care au expuneri şi vor face diferenţe între afaceri în ţările respective, iar România, având fundamente economice corectate faţă de sfârşitul lui 2008 şi în îmbunătăţire, va putea să beneficieze de o menţinere a expunerilor. Nu văd un risc pe termen scurt de scădere a expunerilor, mai degrabă riscul va fi acela de creştere mult mai lentă de acum încolo a finanţărilor”, a spus Cristian Popa în cadrul Summit-ul de la Bucureşti organizat de Economist Conferences. .

El a declarat că o eventuală reducere a fluxurilor de la băncile-mamă către băncile-fiică ar afecta rezultatele acestora.

„Să ne aducem aminte că nu putem să discutăm de reducerea expunerilor decât în momentul în care împrumuturile ajung la scadenţă şi că dezintermedierea este o parte din consecinţele unei crize economice şi ale unei schimbări de la o perioadă de boom, cum a fost până în 2008 în toate ţările emergente şi în toată Europa, la o perioadă iniţial de recesiune, acum de creştere relativ modestă. Această dezintermediere trebuie să procedeze într-o manieră ordonată, altfel riscând că o creştere economică mult sub potenţial care se prelungeşte câtţiva ani de zile, şi vorbesc despre o posbilitate, nu de o prognoză, ar apăsa asupra bilanţurilor băncilor locale şi ar face ca aceste bănci să nu-şi poată aduce contribuţia necesară la profitabilitatea grupului din care banca mamă face parte. Deci acesta nu ar fi un scenariu pozitiv pentru băncile mamă sau pentru ţările de origine ale băncilor mamă”, a spus Popa.

El a precizat că văde mai degrabă problema aici ca una de cooperare, pentru că interesele sunt comune, ale României, ale băncii centrale din România, ale băncilor locale împreună cu băncile mamă şi ale reglementatorilor şi supraveghetorilor din ţara de origine.

Sursa: NewsIn