Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Preşedintele ARB: Piaţa bancară românească este în echilibru

A- A A+
Preşedintele  ARB: Piaţa bancară românească este în echilibru

Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) crede că în acest moment nimeni nu poate preconiza cât va dura criza finanaciară din România. Totuşi, sistemul bancar românesc se află într-o stare de echilibru, chiar dacă unele dintre măsurile luate de Banca Naţională Română (BNR) au părut nepopulare multora dintre bancheri.

Pe de altă parte, Gheţea a mai menţionat că în zonă s-au produs diferite fluctuaţii finaciare, care nu s-au făcut simţite prea mult în România, date fiind măsurile luate de BNR, precum nivelul ridicat al rezervelor minime obligatorii, restricţionarea creditului în valută O contribuţie majoră o are şi acordul semnat în urmă cu doi ani la Viena de băncile străine, care activează în sistemul bancar din România, că nu îşi vor reduce expunerea pe piaţa locală. Peşedintele ARB a mai arătat, conform zf.ro, că stabilitatea bancară se datorează şi acţionarilor băncilor din România, care au răspuns de fiecare pozitiv la sugestiile BNR. Astfel, în ultimii doi ani au injectaţi în sistemul financiar din România peste 1,3 miliarde euro, ceea ce a ridicat pragul minim de solvabilitate de la 8% la 10%. Momentan, indicatorul pentru sistemul bancar are o valoare medie de 14%, a mai precizat Gheţea, care este, de asemenea, şi preşedintele CEC Bank.

Gheţea a mai adăugat, în cadrul evenimentului „SWIFT Business Forum Romania”, că nu au existat în această perioadă operaţiuni bancare mai complexe, prin urmare piaţa financiară nu a cunoscut operaţiuni toxice, aşa cum s-a întâmplat la debutul crizei economice. Mai mult, el a ţinut să puncteze că situaţia de echilibru financiar este şi meritul echipelor mixte de management bancar, la care au lucrat atât manageri locali cât şi străini.

Related Posts with Thumbnails