Preţul curentului a urcat cu 5%. Calendarul liberalizării preţurilor la energie electrică şi gaze naturale


Energia electrică este de la 1 iulie cu 5 procente mai scumpă, după cum au anunţat reprezentanţiiAutorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Majorarea preţului energiei electrice este consecinţă a modificării tarifelor de reglementare pentru populaţie şi consumatorii non-casnici. Acest lucru presupune că facturile tuturor consumatorilor vor fi mai mari cu 2,9%, întrucât se scumpeşte electricitatea ca marfă, tarifele de distribuţie şi transport rămânând nemodificate.

Astfel, oficialii ANRE au explicat că majorarea preţului  electricităţii e justificată de nevoia de corelare a costurilor de producţie, transport şi distribuţie cu rata inflaţiei din ultimii doi ani. Autoritatea  a arătat că ultima modificare a tarifelor a fost aplicată în ianuarie 2010 şi că de atunci inflaţia a crescut cu 13%.

De altfel, procesul de liberalizare a preţului energiei electrice va începe pentru consumatorii casnici de anul viitor şi se va finaliza în 2018, iar eliminarea treptată a tarifelor reglementate pentru consumatorii industriali ar trebui încheiată până în 2013, cu prelungiri până în 2014-2015. Prima majorare a facturii la energie electrică o va simţi populaţia din iulie 2013, când preţul  de achiziţie a curentului de pe piaţă va urca cu 10%. La consumatorii noncasnici procentul de achiziţie din piaţa noncurenţială este stabilit la 15%, încă din septembrie 2012, şi trebuie să urce la 30% în ianuarie 2013, pentru ca în ianuarie 2014 să se ajungă la 100%.

În ceea ce priveşte preţul gazelor pentru populaţie va creşte cu 10% atât anul viitor cât şi în 2014, pentru ca în 2015-2018 să se majoreze cu 12% anual, prin ajustări trimestriale, conform calendarului de eliminare a tarifelor reglementate. Liberalizarea preţurilor va începe în acest caz din septembrie cu consumatorii industriali