Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Preţul gazelor se va liberaliza mai repede decât se aşteaptă românii. Consumatorii industriali vor plăti mai mult din decembrie 2012

A- A A+
Preţul gazelor se va liberaliza mai repede decât se aşteaptă românii. Consumatorii industriali vor plăti mai mult din decembrie 2012

În ciuda declaraţiilor noului ministru al Economiei, Daniel Chiţoiu, care a susţinut că în acest an preţul gazelor nu se va modifica nici pentru populaţie, nici pentru consumatorii noncasnici, draftul scrisorii de intenţie agreate cu Fondul Monetar Internaţional demonstrează că preţurile reglementate vor creşte începând cu decembrie 2012 pentru consumatorii industriali. Pentru consumatorii casnici, majorările încep din iulie 2013, arată www.hotnews.ro.
Preţurile vor fi liberalizate pe deplin începând din ianuarie 2015, cu excepţia cazului în care se va constata un decalaj prea mare între pretul mediu european şi pretul de import. În acest caz, ajustările vor continua până la sfarşitul lui 2015.

Acelaşi document mai relevă că Guvernul a stabilit un comitet interministerial care va pregăti un pachet de măsuri fiscale şi de reglementare pentru domeniul gazelor şi al petrolului. Totodată, pachetul va dispune şi aplicarea unei taxe pe venituri extraordinare pentru companiile care desfăşoară activităţi economice în domeniul gazelor. Această taxă va finanţa consumatorii vulnerabili, care vor fi protejaţi în urma modificării preţurilor rezultate prin liberalizare.

Related Posts with Thumbnails