Preţurile la producător din industrie au avansat cu 1,3% în aprilie


Preţurile la producător din sectorul industrial au înregistrat o creştere de 1,3% în aprilie faţă de luna precedentă, în condiţiile în care au avut loc scumpiri în aproape toate industriile, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Creşterea din aprilie este mai mare faţă de cea înregistrată în martie, de 1%. Faţă de aprilie 2009, preţurile producţiei industriale au urcat, în medie, cu 5,6%, peste rata de 4,51% înregistrată între martie 2009 şi martie 2010.

Preţurile din industria extractivă au săltat cel mai mult în aprilie, cu 2,16%. Potrivit calculelor INS, preţurile din industria prelucătoare au crescut cu 1,61% faţă de cele din martie, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat s-a ieftinit într-o lună cu 0,39% în medie, iar preţurile pentru distribuţia apei, salubritate şi alte asemenea activităţi au urcat în aprilie cu 0,37%.

Pe ultimele 12 luni, preţurile din industria extractivă au săltat cu 2,40%, cele din industia prelucrătoare cu 6,19%, activităţile de producţie şi furnizare a energiei electrice şi termice, gaze, apă caldă şi aer condiţionat s-au scumpit cel mai mult, cu 3,49%, iar cele pentru utilităţi – distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor sau activităţi de decontaminare – utilităţi supuse unor regimuri de monopol regional sau naţional -, au înregistrat o creştere medie a preţurilor de 5,52%.

Pe marile grupe industriale, cele mai mari scumpiri din aprilie s-au înregistrtat în industria bunurilor intermediare (2,59%) faţă de martie, în timp ce bunurile de capital s-au ieftinit uşor.

Faţă de situaţia din aprilie 2009, cele mai ample scumpiri din luna aprilie a acestui an au avut loc în industria energetică (14,29%), în vreme ce bunurile de capital s-au ieftinit, în medie, cu 0,66%.

Sursa: NewsIn