Preţurile la producător din industrie au crescut cu 1,25% în luna mai


Preţurile la producător din sectorul industrial au înregistrat o creştere de 1,25% în mai faţă de luna precedentă, iar faţă de aceeaşi lună din 2009 avansul a fost de 6,47%, pe fondul scumpiriilor înregistrate în toate sectoarele, potrivit datelor publicate vineri de Statistică.

Creşterea din luna mai este uşor mai mică faţă de cea înregistrată în aprilie, de 1,31%. Faţă de luna mai 2009, preţurile producţiei industriale au urcat, în medie, cu 6,47%, peste rata de 5,58% înregistrată între aprilie 2009 şi aprilie 2010.

Potrivit calculelor Institutului Naţional de Statistică (INS), preţurile din industria prelucrătoare au sporit cel mai mult în mai, cu 1,67%, în vreme ce preţurile pentru distribuţia apei, salubritate şi alte asemenea activităţi au urcat în luna mai cu 0,88% faţă de nivelul din aprilie.

În schimb, preţurile din industria extractivă au scăzut cu 1,18% faţă de cele din aprilie, iar producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat s-a ieftinit, în medie, într-o lună cu 0,15%.

Pe marile grupe industriale, cele mai mari scumpiri din luna mai faţă de aprilie s-au înregistrat în industria bunurilor intermediare (1,87%) şi industria energetică (1,69%).

Faţă de nivelul din luna mai a anului trecut, preţurile din industria prelucrătoare au sporit cu 7,48%, iar cele pentru utilităţi – distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor sau activităţi de decontaminare – utilităţi supuse unor regimuri de monopol regional sau naţional -, au înregistrat o creştere medie a preţurilor de 5,72%.

În plus, activităţile de producţie şi furnizare a energiei electrice şi termice, gaze, apă caldă şi aer condiţionat s-au scumpit cu 3,03%, iar preţurile din industia extractivă au crescut cu 0,84% în mai faţă de luna similară din 2009.

Faţă de situaţia din mai 2009, cele mai ample scumpiri din a cincea lună a acestui an au avut loc în industria energetică (13,94%) şi industria bunurilor de uz curent (5,02%).

Sursa: NewsIn