Preţurile la producător din industrie au înregistrat un avans anual de 6,7% în august


Spread the love

Preţurile la producător din sectorul industrial au înregistrat o creştere de 6,7% în august faţă de aceeaşi lună din 2009, în timp ce, faţă de luna precedentă, avansul a fost de 0,4%, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În iulie s-a înregistrat o creştere anuală a preţurilor producţiei industriale de 6,9%, în timp ce, faţă de iunie 2919, preţurile s-au majorat cu 0,1%.

Potrivit datelor INS, s-au remarcat creşteri de preţuri faţă de august 2009 la distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+8,3%), în industria prelucrătoare (+7,6%), la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+2,9%) şi în industria extractivă (+2,5%).

Pe marile grupe industriale, creşteri semnificative de preţuri se remarcă la produsele din industria energetică (+8,6%), industria bunurilor intermediare (+8,0%) şi industria bunurilor de uz curent (+6,8%). Sub nivelul înregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de capital (+1,2%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+0,7%).

Faţă de luna precedentă, preţurile producţiei industriale pentru piaţa internă au înregistrat în august o creştere cu 0,5%, în timp ce preţurile producţiei industriale pentru piaţa externă au scăzut  cu 0,3%.

Pe sectoare de activitate s-au înregistrat creşteri de preţuri la distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+2,9%) şi în industria prelucrătoare (+0,6%). Scăderi de preţuri s-au înregistrat la produsele din industria extractivă (-0,5%) şi la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-0,2%).

Pe marile grupe industriale, datele INS arată că  au fost înregistrate în august creşteri de preţuri în industria bunurilor de uz curent (+1,4%) şi industria bunurilor intermediare (+0,7%). Scăderi de preţ se constată în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-1,7%), industria energetică (-0,3%) şi industria bunurilor de capital (-0,1%).

Sursa: NewsIn

Foto: http://inglesimced.blogspot.com