Prima clădire verde din Cluj. Ce sunt construcţiile sustenabile, cu scutiri de la plata impozitului


Amera Tower a obţinut nivelul GOLD de certificare stabilit de către US Green Building Council, în sistemul de construcţie VERDE LEED, verificat de către Green Building Certification Institute.

Imobilul de birouri este astel prima clădire “verde” din municipiu şi a doua din Transilvania, dispunând de performanţă energetică  de clasă energetică A, potrivit anunţului Consilului Român pentru Clădiri Verzi (Romanian Green Building Council). Organizaţia va şi găzdui la sediul Amera Tower, în luna iulie, două conferinţe cu referire la soluţiile pentru crearea şi managementul “birourilor mai verzi”.

Clădirea Amera este localizată pe strada Baciului, iar brandul care deţine construcţia îşi propune să ofere o nouă viziune asupra conceptului de proprietate, atât pe partea de management cât şi pe cea de dezvoltare.

De anul viitor, cei care deţin “clădiri verzi” în Cluj-Napoca şi  se incadrează în standardele impuse de trei sisteme de certificare recunoscute la nivel mondial, respectiv LEED (standardul american de certificare), BREEAM (standardul britanic) şi DGNB (standardul german), vor plăti jumătate din actuala cotă de impozitare. Potrivit hotărârii Consiliului Local, persoanele fizice vor beneficia de o reducere cu 50% de la plata impozitului pe imobilul folosit ca domiciliu aflată în clasa energetică A şi care dispune o certificare oficială, recunoscută la nivel mondial ca şi clădire sustenabilă, începând cu anul fiscal 2013. Pentru a avea această facilitate, proprietarii trebuie să depună o documentaţie formată din: procesul verbal de recepţie la terminarea lucrărilor eliberat de serviciul de urbanism, certificatul de performanţă energetică, certificatul internaţional clădire „verde” recunoscut la nivel mondial de unul dintre cele trei organisme menţionate, declaraţia de conformitate eliberată de Consiliul Român pentru Clădiri Verzi.

Sunt catalogate ca imobile „verzi” acele construcţii care utilizează soluţii tehnice moderne pentru izolaţii, au o contorizare eficientă a consumurilor, instalaţii neconvenţionale pentru producerea energiei şi  sisteme de încălzire.