Problemele pieţei unice. Cât pierde UE din cauza birocraţiei statelor şi a normelor prost aplicate


Piaţa unică este una dintre pietrele de temelie ale UE, ce stimulează creşterea economică si crearea de locuri de muncă, asigurând libera circulaţie a persoanelor, bunurilor, serviciilor şi capitalului în întreaga Uniune Europeană (UE).Cu toate acestea, sunt ţări membre UE care au păstrat restricţiile cu privire la nationalitate sau care nu recunosc calificările profesionale şi diplomele eliberate de alte ţări din Uniune, deoarece nu au implementat normele în mod corect, subliniază portalul de consultanţă juridică www.avocatnet.ro, citând o analiză a Comisiei Europene (CE).
Reprezentanţii CE apreciază că acest lucru este valabil si pentru sectorul serviciilor, deşi legislatia UE acoperă o gamă largă de activităţi din acest sector, inclusiv serviciile de afaceri, serviciile imobiliare, distribuţia cu ridicata şi cu amănuntul, construcţiile şi divertismentul.
Potrivit CE, un studiu arată ca PIB-ul UE ar putea creşte cu 2,6% în următorii 10 ani dacă toate statele membre ar aplica pe deplin normele privind piaţa unica pentru furnizorii de servicii. De asemenea, s-ar putea reduce birocraţia, cu o treime, permiţând realizarea unor economii de aproximativ 40 de miliarde de euro.