Producţia de electricitate a Hidroelectrica a scăzut cu circa 5% în primul semestru, până la 9 TWh


Producţia de energie electrică a companiei de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de electricitate din România, s-a ridicat în primele şase luni ale acestui an la 9 TWh, fiind cu aproximativ 5% mai mică decât cea realizată în perioada similară din 2010, când producţia a fost de 9,45 TWh.

„Producţia de energie electrică a Hidroelectrica a atins nivelul de 9 TWh în primele şase luni ale anului 2011, cu toate că seceta prelungită care a afectat continentul European a micşorat serios debitul Dunării, aflat aproape de un minim istoric”, a declarat joi directorul general al companiei, Constantin Trihenea, în cadrul unei conferinţe.

Totodată, reprezentanţii companiei spun că potenţialul hidroenergetic al României este utilizat în prezent în proporţie de 54%, „astfel încât există un orizont de dezvoltare extrem de atractiv pentru următoarea perioadă”.

De asemenea, directorul general Constantin Trihenea a prezentat joi, în cadrul conferinţei, obiectivele generale ale strategiei Hidroelectrica pentru perioada 2011–2025.

Strategia cuprinde creşterea gradului de utilizare a potenţialului hidroenergetic al ţării prin realizarea de noi capacităţi de producţie, de la 54%, în prezent (17,44 TWh/an), până la 64,95% în 2025, respectiv circa 20,91 TWh/an pentru un an hidrologic mediu, dar şi strategia de fundamentare şi aprobare a unui program naţional privind valorificarea potenţialului hidroenergetic tehnic amenajabil, în contextul gospodăririi eficiente a resurselor de apă.

Totodată, această strategie prevede şi elaborarea unei legislaţii naţionale specifice prin care toate entităţile administrative şi economice beneficiare ale folosinţelor complexe asigurate de valorificarea potenţialului hidroenergetic să contribuie la realizarea investiţiilor în domeniu.

„Acest program naţional este necesar pentru promovarea schemelor de amenajare hidroenergetică cu folosinţă complexă, luând în considerare regularizarea stocului natural hidrologic al bazinelor hidrografice pentru acoperirea perioadelor secetoase, a rezervelor de apă necesare pentru populaţie, industrie, agricultură şi pentru tranzitarea undelor de viitură în condiţii de siguranţă pentru localităţi, căi de comunicaţii şi terenuri agricole”, se arată în comunicat.

În plus, programul va duce la dezvoltarea potenţialului turistic şi piscicol în zona viitoarelor amenajări, spun oficialii Hidroelectrica.

Hidroelectrica estimează pentru acest an scăderea producţiei de electricitate cu 20%, la 15,5 TWh, faţă de producţia record realizată anul trecut, de 19,5 TWh. De asemenea, compania şi-a planificat pentru acest an un profit brut de 85 milioane lei, de aproape cinci ori mai mic faţă de cel realizat anul trecut, de 390 milioane lei.

Potrivit bugetului de venituri şi cheltuilei pe 2011, aprobat de Guvern, Hidroelectrica preconizează pentru acest an venituri totale de 3,06 miliarde lei şi cheltuieli totale de 2,98 miliarde lei. Totodată, producătorul de electricitate şi-a stabilit pentru 2011 cheltuieli cu investiţiile de 1,51 miliarde lei, cel mai înalt nivel privind investiţiile pentru o companie de stat.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică şi servicii tehnologice de sistem din România. Hidroelectrica a acoperit anul trecut 36% din producţia de energie electrică a ţării şi foloseşte sursele regenerabile.

Compania este deţinută de statul român, prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi are circa 5.300 de angajaţi. Hidroelectrica administrează 326 centrale hidroelectrice şi staţii de pompare, ce însumează o putere instalată de peste 6.300 MW.

Sursa: NewsIn