Produsele fast-food ar putea fi suprataxate. Conferinţă importantă la Cluj despre alimentaţia sănătoasă


Întrucât România se confruntă cu o morbiditate crescută pe anumite boli cauzate de alimentaţia nesănătoasă, prin noua lege a sănătăţii ar putea fi introdusă o taxă pe alimentele tip fast-food. De asemenea şi berea cu alcool ar putea fi suprataxată, potrivit anunţului ministrului Sănătăţii, Vasile Cepoi. Aceasta taxa nu este conceputa ca o sursa pentru bugetul de stat ci din potriva masura este gandita pentru a recurge consumul de produse alimentare nocive.

Prof. univ. Dr. Nicolae Hâncu, consideră că introducerea acestei taxe în noua lege a sănătăţii este un pas necesar, mai cu seamă că multe state europene au adoptat astfel de măsuri pentru stoparea anumitor obiceiuri alimentare periculoase pentru sănătate.

„Această lege face parte dintr-o serie de acţiuni mult mai largi pentru promovarea alimentaţiei sănătoase. Binenînţeles că cea mai importantă dintre acestea este este educaţia populaţiei despre principiile unei alimentaţii sănătoase, de aceea organizăm la Cluj şi Conferinţa Naţională Sănătate prin Alimentaţie. Taxa pe produsele fast-food nu este un lucru pe care l-am inventat noi. Fracezii au extins-o, iar ungurii au aplicat-o cu mult timp în urmă”, a precizat pentru Gazeta Afacerilor prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române. Acesta a subliniat că respectiva prevedere legislativă ar veni în continuarea “Legii antifastfood”, prin care se interzice comercializarea produselor cu un conţinut mare de zahăr, grăsimi şi sare în incinta sau în apropierea unităţilor şcolare.

A doua Conferință Națională Sănătate prin Alimentație  se va desfăşura pe 19 mai, la Hotel Opera Plaza. Organizată sub egida Academiei Române, manifestarea reunește unii dintre cei mai importanți profesioniști din domeniul sănătățiiși nutriției din România.

Conferința Națională Sănătate prin Alimentație aduce în dezbatere subiecte legate de cultura nutrițională populațională și siguranța alimentară, dar și rolul profilactic al alimentației sănătoase.

”Educația nutrițională este aproape inexistentă la români. Populația nu știe care sunt principiile unei alimentații sănătoase, de aici și multitudinea de afecțiuni care, în mod normal, ar putea fi prevenite printr-o alimentație sănătoasă și un stil de viață sănătos”, a argumentat prof. Hâncu care, pe 19 mai, îşi va lansa cartea Abecedar de nutriţie.

Temele vor fi centrate atât pe importanța alimentației sănătoase în păstrarea stării de sănătate,cât și pe corelarea alimentației cu anumite afecțiuni, cu precădere obezitate, diabet, boli cardiovasculare, dislipidemii, nefropatii, boli gastroenterologice și hepatopatii. Totodată,  va fi prezentată și problematica tulburărilor de comportament alimentar.

Organizatorul științific al evenimentului este Societatea de Nutriție din România.