Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Profesioniştii europeni alungaţi de criză în Africa şi America Latină

A- A A+
Profesioniştii europeni alungaţi de criză în Africa şi America Latină

Criza tot mai acută din zona euro determină o parte dintre europenii cu educaţie înaltă să se îndrepte către America Latină, Asia şi Africa, zone aflate în plină dezvoltare economică.

“Are loc un exod de oameni foarte bine instruiţi, de care Europa va avea nevoie pentru a decola când se va îmbunătăţi situaţia”, a comentat Demetrios Papademetriou, analist specializat pe probleme de migraţie, preşedinte al Migration Policy Institute din Washington, citat de www.mediafax.ro

Cele mai afectate ţări sunt Spania şi Portugalia, care pierd profesionişti în favoarea fostelor colonii din America Latină. Spania, Portugalia, Irlanda, Slovenia şi Cipru au un raport subunitar între imigranţi şi emigranţi, iar oficialii de la Atena au remarcat cu îngrijroare apariţia unui trend similar în Grecia, potrivit unei analize WSJ

Situaţia începe să atragă atenţia analiştilor europeni care se arată tot mai îngrijoraţi că în contextual actualei crize economice costurile pe termen lung vor creşte şi mai mult prin dispariţia profesioniştilor talentaţi, care ar putea ajuta economiile aflate în dificultate să iasă din recesiune.

Totodată, influxul de imigranţi din ţări sărace, a căror muncă pe bani puţini a ajutat economiile din zona euro să crească rapid în ultimii zece ani, a început să dispară. Sute de mii de imigranţi se întorc acasă, scrie WSJ.

Related Posts with Thumbnails