Proiectul rectificării de buget va fi aprobat luni în Guvern


Ioana Muntean, purtător de cuvânt al Guvernului, a afirmat miercuri că proiectul rectificării bugetare urmează să fie aprobat luni, într-o şedinţă de Guvern care va începe la ora 10.00, după ce documentul va fi analizat de către Consiliul Economic şi Social.

„Luni, va fi aprobat proiectul rectificării de buget în şedinţa Guvernului. Vineri, proiectul va fi trimis Consiliului Economic şi Social”, a precizat Muntean.

Pe 12 octombrie, secretarul de stat din cadrul MFP, Gheorghe Gherghina, la discuţiile Comisiei de Buget, Finanţe şi Bănci din Camera Deputaţilor, a declarat că o nouă rectificare bugetară va fi făcută de către guvern la sfârşitul lui octombrie. „Am făcut ultimele estimări să vedem ce se întâmplă. După estimările noastre, nu ştim cum se va închide octombrie, pe 26-27 vom şti. Ţinând seama cum s-a închis septembrie, cum au mers primele zile ale lunii octombrie, cum s-a închis august, noi estimăm că vom realiza veniturile programate pentru acest an”, a declarat Gherghina. El a declarat că, în privinţa cheltuielilor, este nevoie de o nouă rectificare bugetară pentru redistribuirea acestora.

„În ceea ce priveşte cheltuielile, estimăm că va fi nevoie de o nouă rectificare la finalul acesti luni şi probabil că vom discuta şi vom propune Guvernului o nouă rectificare bugetară. Potrivit legii, mai avem dreptul la o a doua rectificare bugetară şi putem să o facem pe a doua de acord cu dânşii (deputaţii din Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci, n.r.) pentru a mai face redistribuiri de cheltuieli şi între ministere. Din analizele execuţiei rezultă că unele cheltuieli la unele instituţii ar putea să nu se facă şi atunci am putea să realocăm la altele, să se facă şi cheltuielile şi să atingem deficitul la nivel de 6,8%”, a spus Gherghina.

În ceea ce priveşte arieratele, Gherghina a declarat că la Sănătate ar trebui să se închidă fără creşteri de arierate, dar că sunt probleme cu obligaţiile către o serie de firme germane, obligaţii ale CFR şi ale altor companii de stat. El a mai spus că este nevoie de întărirea reglementărilor pentru a determina autorităţile să nu mai facă arierate.

Sursa: NewsIn

Foto: http://curieruljudiciar.ro