Protecţia Consumatorilor a amendat cu 1,4 milioane lei comercianţii de produse lactate


Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a efectuat în luna iunie un control la 912 operatori economici care comercializau lapte de consum şi produse lactate, constatând abateri la 730 dintre aceştia (80%), potrivit unui comunicat emis miercuri de autoritate.

Din cele 274 tone de produse verificate, au fost găsite peste 55 de tone de produse neconforme (20%).

„Ca urmare a încălcării reglementărilor privind protecţia consumatorilor au fost oprite definitiv de la comercializare 400 kg de lapte de consum şi produse lactate improprii consumului uman, alte 50.000 kg de produse au fost oprite temporar de la comercializare, până la remedierea deficienţelor. Totodată, au fost aplicate 542 de amenzi contravenţionale, în valoare de 1.397.500 lei şi 261 de avertismente”, se arată în comunicat.

Comisarii ANPC au prelevat 49 de eşantioane de lapte, produse lactate şi înlocuitori de produse lactate comercializate.

„În urma analizelor de laborator s-a constatat că 45% dintre probe prezentau parametrii fizico-chimici neconformi, conţinutul de grăsime lactată, de proteină sau de umiditate fiind diferit de cel impus prin actele normative sau declarat de producători prin etichetare. Se constată astfel că un procent important din produsele lactate verificate nu respectă standardele de calitate impuse prin lege sau asumate de producători”, spun oficialii ANPC.

Potrivit acestora, au fost constatate nereguli privind etichetarea la 18% din cantitatea verificată. Eticheta produsului trebuie să conţină anumite informatii obligatorii care să permită consumatorului alegerea sortimentului dorit.

Au fost totodată depistate abateri ca lipsa afişării preturilor, afişarea acestora într-o formă care îngreunează vizibilitatea, lipsa afişării preţurilor pe unitatea de măsura cât şi abateri privind afişarea preţurilor în cadrul promoţiilor.

Alte nereguli constatate de comisarii ANPC au fost privind nerespectarea condiţiilor depozitare şi comercializare a produselor, de exemplu expunerea în aceeaşi vitrină frigorifică a produselor lactate şi preparatelor din carne (Vrancea), comercializarea produselor în spaţii cu temperaturi mai mari decât cele impuse de producători (Neamţ, Harghita, Cluj, Mureş, Galaţi), dar şi lipsa înregistrării temperaturilor în spaţiile frigorifice (Satu Mare, Bihor).

Sursa: NewsIn