Protestul drumarilor s-a încheiat după ce reprezentanţii acestora s-au întâlnit cu Boagiu


Protestul drumarilor s-a încheiat după ce reprezentanţii acestora s-au întâlnit joi cu ministrul Anca Boagiu pentru a discuta despre nemulţumirile acestora, a declarat Gheorghe Bălăceanu, secretarul general al Federaţiei Generale a Sindicatelor „Familia”.

„Reprezentanţii noştri au vorbit cu ministrul Transporturilor, însă nu au primit un răspuns clar. Ministrul nu ştia despre situaţia în care ne aflăm cu CNADNR şi a promis că va solicita mai multe informaţii. Dacă nu se va ajunge la o soluţie, luăm în calcul declanşarea conflictului de muncă”, a precizat secretarul general al Federaţiei Generale a Sindicatelor „Familia’”, la care este afiliat Sindicatul Drumarilor „Elie Radu”.

La rândul său, directorul general adjunct economic din cadrul CNADNR, Ionuţ Maşala, le-a spus sindicaliştilor că indexările salariale nu sunt posibile, atât timp cât salariaţii au cerut în instanţă anularea concedierilor colective.

Maşala a adăugat că nu se pot opera majorări salariale aferente lunii mai, dacă nu se fac disponibilizări, creşterile urmând să fie aplicate începând cu luna iunie şi că, potrivit Inspecţiei Muncii, în urma unor solicitări ale sindicatelor, Compania de Drumuri a respectat legea privind concedierile colective.

Guvernul s-a angajat să reducă aproximativ 7.000 de posturi din companiile de stat până la sfârşitul lunii septembrie, comparativ cu sfârşitul anului 2010, potrivit Anexei la Scrisoarea de intenţie adresată Fondului Monetar Internaţional. De la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) vor fi desfiinţate 600 de posturi până la jumătatea lunii iulie.

Circa 300 de angajaţi de la direcţiile regionale de drumuri au participat, joi, la un miting de protest în faţa sediului Ministerului Transporturilor, nemulţumiţi de nerespectarea contractului colectiv de muncă şi de neîncheierea contractelor individuale de muncă.

„Sunt circa 300 de drumari din toată ţară care protestează deoarece nu se respectă contractul colectiv de muncă şi că nu s-au încheiat încă contractele individuale de muncă. Intenţionăm să trecem la grevă dacă nu primim semnale de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, iar în paralel vrem să acţionăm în instanţă instituţia pentru recunoaşterea drepturilor drumarilor. Nu avem niciun semnal până acum de la cei cu care am putea discuta. Avem o delegaţie formată din sindicalişti care aşteaptă de mai bine de 50 minute să vorbească cu cineva de la CNADNR”, a precizat Bălăceanu.

Acesta a mai spus că drumarii sunt nemulţumiţi şi de salariile mici, 75% dintre angajaţii direcţiilor regionale de drumuri având salarii de circa 700 lei.

Sursa: NewsIn