Raiffeisen: Sectorul bancar din Europa Centrală şi de Est are în continuare potenţial de creştere


Rerspectivele pe termen mediu şi lung pentru sectorul bancar din Europa Centrală şi de Est (ECE) rămân extrem de favorabile în cel puţin şase pieţe est şi central-europene, chiar daca ritmul de creştere a volumului de credite nu va fi acelaşi ca în ultimii zece ani, arată un raport al Raiffeisen.

„Perspectivele de creştere pe termen mediu şi lung ale sectorului bancar rămân extrem de favorabile în Rusia, Polonia, Republica Cehă, România, Slovacia şi Albania. Aceste şase ţări, care reprezintă împreună 80% din totalul activelor bancare din Europa Centrală şi de Est, au şanse mari să continue să crească rapid, în care creşterea nominala a activelor şi creditelor să o depăşească pe aceea a PIB-ului”, se arată în raportul Raiffeisen Research.

Potrivit raportului, cu posibila excepţie a Albaniei, este improbabil ca în intervalul de timp analizat sectoarele bancare din Europa de Sud-Est să cunoască rate mari de creştere nominală a volumelor de credite şi active.

„Cu toate acestea, piaţa bancară din România are toate şansele să fie cea mai atractivă din sud-estul Europei, datorită atât faptului că este cea mai mare din Europa de Sud-Est, cât şi a creşterii aparent sustenabile (rata de creştere nominală a creditelor şi activelor de circa 8-11% de la an la an în euro, în perioada 2011-2015)”, se precizează în raport.

Raportul asupra Sectorului Bancar din ECE arată că volumul total al creditelor în regiunea ECE se ridică la 1.120 miliarde euro, echivalentul a aproximativ 7,5% din volumul creditelor din zona euro. Prin contrast, PIB-ul nominal al regiunii ECE reprezintă aproximativ 24% din cel al zonei euro. Rapoartele credit-PIB indică, de asemenea, un potenţial de creştere pentru sectoarele bancare din Europa Centrala şi de Est.

Sursa: NewsIn