Raport FMI pentru România: Executivul nu a îndeplinit ţinta de reducere a arieratelor. Sistemul sanitar este cea mai mare ameninţare pentru sustenabilitatea fiscală


În ultimul raport de ţară al României, întocmit de Fondul Monetar Internaţional (FMI) se arată că au fost îndeplinite toate criteriile de performanţă agreate până la finele lunii martie 2012, cu excepţia ţintele privind arieratele la bugetul de stat şi bugeturilor locale.

Astfel după scăderea consemnată în cea de-a doua parte a anului 2010 şi sfârşitul lui 2011, arieratele bugetului de stat şi bugetelor locale au crescut cu 73 milioane lei în primul trimestru al acestui an, ajungând la 0,2% din PIB. Aşadar datoriile acumulate de bugetele locale reprezintă aproape jumătate din creşterea totală a arieratelor, se arată în documentul publicat recent.

Restanţele spitalelor au mărit cantitatea arieratelor. FMI speră că noua lege a sănătăţii va readuce echilibrul fiscal

Cu toate că în sistemul sanitar s-a reuşit eliminarea arieratelor la facturile înregistrate la Casa de Asigurări de Sănătate, au crescut restanţele spitalelor. În raport se mai arată că introducerea taxei de clawback pe medicamente va fi integral utilizată pentru a se achita facturile neînregistrate, identificate în cursul exerciţiului de inventariere şi înregistrate la finele anului 2011.

Totodată se completează că la nivel executiv sunt accelerate procesele de monitorizare a spitalelor independente şi de alocare de venituri din taxa de clawback pentru achitarea facturilor restante înainte ca acestea să devină arierate.

“Sistemul sanitar constituie cea mai mare ameninţare la adresa sustenabilităţii fiscale pe termen mediu, deoarece se bazează pe transferuri bugetare de aproape ½ procent din PIB (peste contribuţiile sociale) şi va fi supus unor presiuni semnificative din partea unei populaţii îmbătrânite. În luna ianuarie, un proiect de lege cadru a fost retras din cauza puternicelor obiecţii publice. Autorităţile îşi propun acum să realizeze o nouă versiune până la finele lunii iunie, urmând ca în perioada iulie-septembrie să aibă loc dezbaterea publică, aprobarea de către Parlament fiind programată pentru finele lunii octombrie.”, se stipulează în documentul citat.

De altfel, în raport se comentează că noua lege a sănătăţii vizează rezolvarea deficitelor persistente din sector şi urmăreşte creşterea serviciilor oferite în domeniul sanitar prin crearea unui pachet de bază oferit de stat. În analiză se precizează că prin această măsură sectorul privat va fi stimulat să se implice mai mult în asigurarea serviciilor de asistenţă medicală şi a finanţării acestora, “spre exemplu, printr-o asigurare privată suplimentară şi prin administrarea privată al spitalelor”.