Consumul intern, alimentat de reîntregirea salariilor bugetarilor şi rambursarea contribuţiilor sociale către pensionari, precum şi revenirea producţiei industriale ca urmare a comenzilor de pe piaţa germană vor susţine creşterea economică a României în a doua jumătate a anului, potrivit UniCredit.
Grupul italian a revizuit estimarea de creştere economică pentru România în acest an de la 1,2% la 0,5%, iar pentru anul următor de la 2,3% la 1,7%, din cauza cererii externe mai slabe şi a „şocurilor excepţionale” pentru producţia industrială şi exporturi.
România a avut un început de an slab, cu o contracţie economică de 0,1% în primul trimestru. Efectul pozitiv de anul trecut, când creşterea a fost de 2,5% a fost anulat de evenimente cu impact negativ, precum închiderea la sfârşitul anului a fabricii Nokia de la Jucu, al doilea mare exportator al ţării la momentul respectiv, cererea mai redusă pentru exporturile româneşti din cauza situaţiei din zona euro şi de condiţiile meteo dificile din februarie, potrivit www.mediafax.ro
„Ne aşteptăm ca producţia industrială să crească cu 0,4% în 2012, susţinută de economia germană puternică şi mai puţin de partenerii tradiţionali, care sunt într-o situaţie mai dificilă. Dependenţa de industria prelucrătoare germană a crescut constant în ultimii trei ani, dar impactul negativ al zonei euro mai slabe rămâne semnificativ”, se arată în raport.
România pare a fi cea mai bine pregătită ţară din regiune pentru noi presiuni din Grecia, beneficiind şi de suportul acordului preventiv cu FMI, unic în regiune, însă este dificil de anticipat o apreciere semnificativa a leului, în actualul context extern, potrivit UniCredit.
„Considerăm că leul ar putea avea o evoluţie mai bună decât forinul sau zlotul. Avem, de asemenea, o poziţie mai favorabil faţă de eurobondurile României, comparativ ce cele ale Ungariei şi Croaţiei”, notează analistul UniCredit.