Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Rata reală de absorbţie a fondurilor europene era de 3,7% la sfârşitul lunii septembrie – L. Orban

A- A A+
Rata reală de absorbţie a fondurilor europene era de 3,7% la sfârşitul lunii septembrie – L. Orban

Rata reală de absorbţie a fondurilor europene de către România era, la 30 septembrie, de 3,7%, a declarat, joi, ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, care a adăugat că are în vedere până la sfârşitul anului viitor o rată de absorbţie de minimum 20%.

Ministrul Leonard Orban a afirmat, într-o conferinţă de presă, că obiectivul fundamental al instituţiei pe care o conduce este legat de „evitarea dezangajării de fonduri” (pierderea de fonduri – n.r.). „De aceea, ne-am propus ca până la finalul anului viitor să atingem o rată de absorbţie de minimum 20%. Ne-am propus un obiectiv mai ambiţios decât cel pe care puteam să-l fixez ţinând cont de riscurile de dezangajare la sfârşitul anului 2012”, a declarat ministrul afacerilor europene.

El a adăugat că riscul de dezangajare priveşte o sumă de aproximativ 1,9 miliarde de euro, iar Ministerul Afacerilor Europene şi-a propus un obiectiv dublu, pentru că vârful de sarcină va fi 2013, când România va trebui să cheltuiască efectiv 6,7 miliarde de euro. „De departe, anul 2013 este anul cu cel mai mare risc de dezangajări şi anul viitor va avea efect foarte mare asupra a ceea ce se întâmplă în 2013”, a menţionat ministrul afacerilor europene.

În ceea ce priveşte rata absorbţiei fondurilor europene, ministrul Leonard Orban a arătat că la 30 septembrie, rata reală, adică rambursările efective de la Comisia Europeană către România, era de 3,7%, reprezentând 716 milioane de euro, în termeni nominali, iar creşterea până la 20% ar însemna un volum nominal de rambursare de 3,8 miliarde de euro până la sfârşitul anului 2012.

Ministrul Leonard Orban a mai afirmat că o altă ţintă fixată de Ministerul Afacerilor Europene este creşterea ratei de contractare pe fonduri europene de la 59% la minimum 90% până la sfârşitul anului 2012, pentru ca România să poată cheltui fondurile din actuala perspectivă financiară europeană până la sfârşitul anului 2015. „Dacă nu contractăm minimum 90% din sume până la sfârşitul anului viitor, pur şi simplu nu vom putea cheltui aceste fonduri. Este un lucru foarte important pe care mi l-am propus”, a menţionat ministrul Leonard Orban.

El a atras atenţia asupra riscului ca României să-i fie suspendate formal fondurile europene dacă până la 31 octombrie 2011 România nu reformează sistemul de achiziţii publice şi nu simplifică procedurile privind absorbţia. „Avem un termen-limită care este de o importanţă covârşitoare: 31 octombrie. Dacă noi, până la 31 octombrie, nu încheiem două procese, riscăm să avem o întrerupere formală a plăţilor pentru minimum şase luni. Asta ar însemna că tot semestrul I al anului viitor va fi blocat şi rata de absorbţie nu va creşte”, a avertizat ministrul afacerilor europene.

El a explicat că, per totalul fondurilor europene, România a primit cu 5 miliarde de euro mai mult decât a cotizat la Uniunea Europeană, însă excedentul favorabil nu se referă numai la fondurile structurale şi de coeziune, ci şi la plăţile directe din agricultură şi la instrumentele de preaderare.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails