Recesiunea din SUA a durat 18 luni, fiind cea mai lungă după cel de al Doilea Război Mondial


Recesiunea economică din Statele Unite a durat 18 luni şi a fost cea mai lungă după cel de al Doilea Război Mondial, a anunţat Biroul american pentru cercetări economice, citat de CNN.

Recesiunea a început în 2007 în SUA şi s-a încheiat în iunie 2009, arată raportul biroului, care ia în calcul, pe lângă Produsul Intern Brut (PIB), venitul, gradul de ocupare a forţei de muncă, producţia industrială şi vânzările.

„Comisia nu a conchis că, din acea lună, condiţiile economice au fost favorabile sau că economia operează din nou la capacitate normală. În schimb, comisia a determinat numai că recesiunea s-a încheiat şi că recuperea a început în acea lună”, potrivit Biroului pentru cercetări economice.

Anterior, cele mai lungi recesiuni de după al Doilea Război Mondial au fost în 1973-1975 şi în 1981-1982, ambele durând 16 luni.

Între timp, preşedintele american Barack Obama a declarat la Philadelphia că sfârşitul „Marii Recesiuni” nu oferă o prea mare consolare pentru milioanele de persoane care încă nu au un loc de muncă.

„Deşi economiştii spun că recesiunea s-a încheiat oficial anul trecut, în mod clar, pentru milioanele de persoane care încă nu au un loc de muncă, ce şi-au văzut casele devalorizându-se, care îşi plătesc cu greu facturile, (recesiunea – n.red.) este încă foarte reală pentru ei”, a spus Obama.

Tot luni, Organizaţia pentru cooperare şi dezvoltare economică a redus estimările privind creşterea economiei americane în 2010, de la 3,2% la 2,6%.

Sursa: NewsIn

Foto: http://www.reportervirtual.ro