Record. Un oraş din Spania va avea nevoie de peste 7.000 de ani pentru a-şi plăti datoriile


Boomul imobiliar, perioadă când s-au construit numeroase clădiri rezidenţiale care nu şi-au  găsit mai apoi cumpărători, a adus o localitate din provincia Guadalajara într-o situaţie dramatică.

Pioz este un exemplu la scală mică al eșecului modelului de dezvoltare care a pus stăpânire în ultimele decade pe Spania. O localitate care la mijlocul anilor nouăzeci nu avea nici 1 000 de oameni a investit milioane pentru a se transforma într-un oraș-dormitor de 25 000 de locuitori. Așteptările nu s-au îndeplinit și astăzi Pioz are 3 800 de locuitori și o gaură colosală în finanțe, informează portalul money.ro.

Pentru a-și achita datoriile – 4 200 de euro pe cap de locuitor -, va avea nevoie de 7 000 de ani! Potrivit primarului Amelia Rodríguez, datoria orașului, care are un buget de două milioane de euro, ajunge la nu mai puțin de 16 milioane, scrie Presseurop.eu. Locuitorii vor fi nevoiţi în acest an să renunţe la sărbătorile tradiţionale cu tauri pentru a se putea asigura încălzirea în şcoli. Datoria care pentru care ar trebui mii de ani să fie acoperită este în mare parte cauzată de sumele cheltuite pentru instalaţia de epurare a apei, în valoare în 5,5 milioane de euro.

Criza din zona euro a pus stop avântului de dezvoltare al acestui oraş pentru care se preconiza că va ajunge în scurt timp la 25.000 de locuitori. De aceea, dezvoltorii imobiliari au investit masiv în construcţii rezidenţiale, dat fiind că veneau să cumpere apartamente în Pioz tot mai multe persoane din Madrid și din Corredor del Henares. Ba mai mult, planurile de extindere vizau construiarea de 7.000 noi de locuinţe.

De altfel, Datorii oraşelor spaniole erau în martie 2012 în valoare de 17 miliarde de euro potrivit unei informări a Federaţiei spaniole a municipiilor şi provinciilor. Madridul figura ca una dintre administraţiiile deficitare, cu o datorie de peste un miliard de euro.