Reducerea comisionului de rambursare a împrumuturilor va relansa creditarea prin refinanţare


Reducerea comisioanelor de rambursare anticipată (CRA) va relansa piaţa refinanţărilor, iar băncile vor fi forţate să reducă costul împrumuturilor vechi pentru a-şi păstra clienţii, spun analişti intervievaţi joi de NewsIn.

Intrarea în vigoare a noii Ordonanţe care reduce nivelul CRA la maximum 1% pentru toate împrumuturile, inclusiv retroactiv, pentru creditele aflate în derulare, elimină barierele din calea refinanţării creditelor vechi.

„Comisioanele de rambursare anticipată reprezentau o barieră în calea refinanţării creditelor, întrucât clientul trebuia să scoată din buzunar încă 5-6% din principal”, a declarat, pentru NewsIn, Anca Bidian, preşedintele Asociaţiei Brokerilor de Credite şi director general al firmei de brokeraj bancar Kiwi Finance.

Ea susţine că majoritatea refinanţărilor vin în prezent din zona creditelor de consum şi transformă mai multe împrumuturi vechi ale aceleiaşi persoane într-un singur credit garantat imobiliar (sau într-un credit „consolidat”). În acelaşi timp, 80% din clienţii Kiwi Finance au cel puţin un card de credit sau un împrumut mic de refinanţat, a mai spus Bidian. „Majoritatea clienţilor preferă să mute toate creditele într-unul singur, garantat ipotecar şi cu scadenţa dublă, fiindcă astfel ratele lunare scad la aproximativ jumătate”, susţine Bidian.

Ea afirmă că până acum doar 5% din clienţi s-au mutat de la o bancă la alta. „O astfel de refinanţare, prin migrare către o altă bancă, a presupus până acum costuri mari”, a mai spus Bidian.

Iniţial, comunitatea bancară spera ca eliminarea CRA să aibă efect doar asupra creditelor noi, fără garanţii ipotecare, însă proiectul propus guvernului de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) şi aprobat miercuri a extins prevederile directivei europene din domeniul creditării asupra tuturor tipurilor de împrumut, inclusiv asupra celor aflate în derulare. Bancherii au contestat, fără succes, propunerile ANPC. Ordonanţa va trebui să urmeze traseul de aprobare prin parlament, chiar dacă va fi publicată astăzi în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare la data de 20 iunie. Dacă ordonanţa nu va suferi modificări, bancherii vor fi nevoiţi să transfere costurile emilinării CRA către alte comisioane sau dobânzi.

Eliminarea CRA va duce la creşterea altor comisioane, însă, per ansamblu, costurile totale ale creditelor se vor diminua

„Băncile vor transfera costurile eliminării comisionului de rambursare anticipată către alte comisioane sau în dobânzi”, consideră Dragoş Cabat, partener, Financial View.

În acelaşi timp, bancherii vor trebui să reducă costurile totale ale împrumuturilor, întrucât s-ar vedea puşi în faţa unui fenomen de migrare a clienţilor.

„Băncile au ţinut clienţii captivi pentru (contractele cu scadenţă la) 20 de ani cu ajutorul comisioanelor de rambursare anticipată. Cu siguranţă vor apărea bănci cu oferte de refinanţare tentante”, a mai spus Cabat.

Clienţii vor fi tentaţi să-şi refinanţeze creditele cu alte împrumuturi cu costuri mai mici şi prin prisma scăderilor generale ale dobânzilor la euro şi lei faţă de nivelul anterior la care au contractat împrumuturile.

„Efectele noii ordonanţe vor fi pozitive, practic, se va elimina orice barieră din calea refinanţărilor. În primul rând, se va pune presiune pe creşterea calităţii serviciilor bancare, astfel încât clienţii vor fi loializaţi prin calitate, şi nu prin bariere”, a mai spus Anca Bidian.

Ordonanţa ce transpune directiva europeană pentru credite va fi publicată joi în Monitorul Oficilial şi va intra în vigoare peste 10 zile, clienţii băncilor putând beneficia de prevederile acesteia din 20 iunie, a declarat joi preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu.

„Băncile trebuie să respecte ordonanţa începând cu ziua a zecea de la data publicării ei în Monitorul Oficial”, a explicat preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Constantin Cerbulescu.

Astfel, după 20 iunie, clienţii vor putea solicita băncilor returnarea anticipată a creditelor cu un comision de rambursare de maximum 1% pentru credite cu dobândă fixă dacă perioada de timp dintre rambursarea anticipată şi data convenită pentru încetarea contractului de credit este mai mare de un an, şi de 0,5% dacă această perioadă este mai mică de un an. La 10 zile de la publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial, băncile vor avea la dispoziţie alte 90 de zile ca să modifice contractele de credit, implicit valoarea comisionului de rambursare anticipată, prin acte adiţionale la contractele iniţiale.

Sursa: NewsIn