Regiunea T H I E S – Pol de atractivitate pentru investitori


Regiunea  T H I E S   –  Pol de atractivitate pentru investitori

Situata pe coasta Atlanticului, la Est de capitala senegaleza, regiunea si orasul Thies poarta amprenta unei remarcabile dezvoltari industriale ale carei inceputuri au marcat primii ani ai secolului trecut.

Context economic

Al doilea centru economic senegalez, dupa Dakar, Thies contribuie – in profil teritorial, cu aproape 15 % din PIB,  inscriindu-se in topul celor mai dinamice structuri administrative ale tarii.

Intinsa pe o suprafata relativ mica (6.601 Km.p – 3,4 % din teritoriul national), regiunea beneficiaza de o un sol fertil in proportie de cca. 80 %, de un climat  cuprins in limitele normalitatii tropicale, dar si de importante resurse naturale ce asteapta a fi explorate si introduse in circuitul economic.

Aceste referinte notabile au suscitat interesul intreprinzatorilor inca din perioada coloniala, iar astazi, continua sa reprezinte importante atuuri pentru o crestere economica pe care autoritatile o preconizeaza echilibrata si durabila.

Privita in ansamblu, putem spune ca regiunea Thies ofera imaginea structurii pe ramuri a economiei senegaleze, aici derulandu-se activitati ce sustin principalele sectoare producatoare de venit :

–         Agricultura: Thies intretine principalul bazin legumicol al tarii, altaturi de importante sufrafete cu plantatii arboricole dintre care mentionam: maniocul, arahidele, mango, avocado, citrice, sau culturi de pepeni si alte fructe. Conditiile pedoclimatice favorabile permit dezvoltarea intensiva a culturilor agricole prin aplicarea de tehnici moderne, pepiniere, sere  etc.  Cresterea animalelor (in principal ovine si caprine), constituie, de asemenea, un important sector economic prezent in zona. Corespunzator activitatilor aratate, in regiune fuctioneaza unitati ale industriei agro-alimentare.

–         Industria si mineritul: Regiunea dispune de un potential minier indiscutabil, de resurse care pot sustine dezvoltarea economica a intregii tari. Marea diversitate a substantelor minerale alcatuiesc tabloul materiilor prime ce capteaza  interesul dezvoltatorilor industriali: fosfati, calcare, baritine, argile bogate in alumina (minereuri exploatate in mare masura prin cariere), dar si metale grele (zirconiu si titan) sau oxizi de fier. Corespunzator necesitatilor de exploatare/prelucrare, regiunea inregistreaza multe societati industriale: cariere (cca. 100), unitati de exploatare miniera, fabrici de prelucrare a fosfatilor,                de producere a ingrasamintelor fosfatice, a acidului fosforic etc.

–         Pescuitul: Desi dispune de conditii naturale favorabile (peste 200 km de coasta), aceasta activitate este insuficient dezvoltata oferind in continuare mari               posibilitati de extindere. In prezent pescuitul se mentine in limitele               quasi-permanentei si se practica preponderent artizanal, acest sector fiind lipsit de un suport tehnic corespunzator.

–         Turismul :  Ca si in cazul pescuitului, proximitatea Atlanticului asigura un potential turistic remarcabil, departe insa de a fi valorificat. O serie de statiuni, superb plasate (M’Bour, Saly, Toubab Dialow ) au depasit gradul de notorietate locala si atrag anual sute de mii de turisti, cu precadere europeni. Necesitatea  realizarii unei infrastructuri turistice moderne, in consonanta cu peisajul natural, va reprezenta multa vreme o importanta sursa de oportunitati pentru investitii si cooperare.

Strategia dezvoltarii zonale

In concordanta cu Planul Senegal Emergent (PSE) – o strategie globala ce cuprinde  programele nationale in profil structural si teritorial si al carui efect preconizat vizeaza dezvoltarea economico-sociala si promovarea Senegalului,                   in perspectiva anului 2035, in randul tarilor africane emergente – la nivel regional a fost  elaborat Planuri cooperare pentru intervalul 2014 – 2024.

Plecand de la prioritatile impuse de stadiul dezvoltarii actuale, tinand cont de varietatea conditiilor specifice zonei si in concordanta cu reperele stabilite prin programele nationale, autoritatile din Thies au  lansat un Plan strategic de cooperare, cuprinzand proiecte structurate pe domenii, dupa cum urmeaza :

  1. 1. Conservarea mediului si cresterea calitatii vietii

–         Crearea unor retele de colectare a deseurilor, trierea, tratarea si reciclarea acestora in unitati industriale de procesare

–         Achizitionarea de echipamente specifice pentru transportul si stocajul provizoriu al deseurilor

–         Amenajarea de spatii verzi in orasul Thies

–         Ameliorarea si extinderea retelei de evacuare a apelor pluviale si menajere

–         Construirea unor canale pentru drenarea zonelor mlastinoase

  1. 2. Dezvoltarea infrastructurii rutiere

–         Construirea de pavaje si trotuare la nivel orasenesc

–         Crearea unui sistem modern de semnalizare urbana

–         Reabilitarea si construirea a cca. 10 km de retea rutiera in orasul Thies

–         Construirea a doua mari parkaje la periferie, destinate traficului greu

–         Construirea unui parkaj modern in zona centrala a orasului

–         Crearea de spatii modern echipate cu destinatie publicitara

  1. 3. Dezvoltarea infrastructurii utilitare

–         Extinderea retelei de alimentare cu energie electrica

–         Reabilitarea si extinderea iluminatului public

–         Implementarea surselor neconventionale (solare) de producere a energiei electrice, destinate unor imobile publice

–         Infiintarea unui Serviciu pentru asistenta medicala de urgenta

–         Extinderea retelei de apa potabila

–         Realizarea unei retele informatice la nivelul Primariei Thies

Deosebit de aceste obiective punctuale inscrise in programele municipalitatii pentru perioada urmatorilor trei ani, autoritatile locale sunt deschise oricaror propuneri venite din partea firmelor senegaleze ori straine, firme care doresc sa dezvolte afaceri in zona. Asa cum precizam anterior, sectoare economice importante (agricultura, pescuitul, turismul, industria extractiva si prelucratoare etc.) ofera o diversitate de oportunitati pentru un parteneriat durabil. Modalitatile de finantare pot fi la randul lor diferite (parteneriat privat, public-privat), negocierile cu autoritatile senegaleze urmand a stabili formule convenabile reciproc.

In orasul Thies functioneaza o Camera de Comert, Industrie si Agricultura (subordonata celei din Dakar – www.cciad.sn ), exista, de asemenea, o comunitate de afaceri activa si interesata in stabilirea de relatii parteneriale cu firmele romanesti.

Sursa:

CAMERA BILATERALĂ DE COMERŢ şi INDUSTRIE  SENEGAL – ROMANIA

(C.B.C.I.S.R.)

BUCURESTI : Splaiul Independenţei  nr. 17, Bl. 101, Sc. 2, Apt. 35 / tel : 00-40-721.735.465 / email: office.ccbs_r@yahoo.com