Reprezentanţii Franklin Templeton au îndoieli în privinţa listării Fondului Proprietatea anul acesta


Compania Franklin Templeton va deveni administrator oficial al Fondului Proprietatea (FP) cel mai devreme în luna iulie, dacă Guvernul nu va mai întârzia adoptarea legislaţiei necesare acestei numiri, însă va avea nevoie de trei luni pentru a lista Fondul, spun oficialii companiei.

„Odată ce Guvernul aprobă legislaţia necesară numirii noastre, vor mai trece aproximativ trei luni până la listarea FP”, a declarat, pentru NewsIn, Grzegorz Konieczny, vicepreşedinte executiv al Franklin Templeton Invetments. „Odată ce vom fi numiţi, ne vom mişca foarte repede în vederea listării. Aşadar, dacă suntem numiţi la 1 iulie, putem lista FP cel mai devreme în octombrie, şi aşa mai departe”, a explicat Konieczny. Oficialii FP spun că vor avea nevoie de timp pentru a pregăti listarea pe o bursă internaţională, pentru ca toate documentele să îndeplinească cerinţele acelei burse, fie ea London Stock Exchange (LSE) sau New York Stock Exchange (NYSE).

„Dacă lucrurile se mai tărăgănează mult, nu văd posibilă listarea FP anul acesta”, spune şi David Smart, şef al divizei de Fonduri Suverane al Franklin Templeton. Reprezentanţii Franklin Templeton susţin că urmează o perioadă de vacanţă, şi numirea oficială a Franklin Templeton ca administrator al FP de către guvern ar putea fi întârziată şi mai mult.

„Toată infrastructura necesară funcţionării FP a fost construită. Am petrecut o grămadă de timp pentru construcţia unui mecanism de diseminare a informaţiei. Până nu suntem numiţi oficial, FP nu poate oferi dividende, iar acestea s-au acumulat de ceva vreme”, a mai spus Smart.

Mark Mobius, preşedintele executiv al Templeton Asset Management, susţine că echipa Franklin Templeton a cheltuit până în prezent în jur de 3 milioane de dolari din fonduri proprii, în echipamente, consumabile, călătorii oficiale şi în dezvoltarea echipei proprii, în aşteptarea deblocării situaţiei numirii oficiale la cârma FP de către guvern.

Preţul unei acţiuni a Fondului Proprietatea oscilează pe piaţa nereglementată între 0,2 lei şi 0,6 lei, cu o medie a pieţei situată în jurul a 0,3-0,4 lei, conform anunţurilor publicitare afişate vineri pe site-uri specializate. Listarea FP va stabili un preţ de referinţă pentru micii acţionari şi în acelşi timp va face transparente tranzacţiile cu acţiuni ale fondului. Statul a promis, la crearea Fondului, că va lista FP în cel mai scurt timp la bursa din Bucureşti şi pe o piaţă internaţională, ceea ce ar fi permis acţionarilor să îşi poată valorifica uşor titlurile cu care au fost despăgubiţi. Însă termenul de listare a fost mereu amânat, ultimele declaraţii indicând că intrarea la cota bursei se va face, probabil, la sfârşitul lui 2010 sau în 2011.

Bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an al Fondului Proprietatea prevede un profit net de 91,2 milioane lei, de opt ori mai mic faţă de 2009. Anul trecut, Fondul a raportat un rezultat net de circa 730 milioane lei, după vânzarea participaţiilor CEZ.

Sursa: NewsIn