Restricţii la exportul de gaze naturale până la liberalizarea pieţei


Proiectul noii legi a energiei a fost aprobat, ieri, de Comisia de Industrii a Camerei Deputaţilor. Alături de prevederi importante privind liberalizarea pieţelor de electricitate şi gaze naturale, de prevederi care asigură accesul nediscriminatoriu şi transparent la energie, proiectul mai cuprinde câteva articole care au revoltat operatorii din piaţă.
Potrivit lui Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii, proiectul de act normativ impune restricţii la exportul de gaze naturale. Iancu a mai precizat că exportul de gaze va creşte gradual, odată cu liberalizarea pieţei gazelor. „Această prevedere nu contravine normelor europene. Comisia Europeană a agreat calendarul nostru privind liberalizarea pieţelor. Noi nu interzicem exportul, ci îl restricţionăm în funcţie de gradul de deschidere al pieţei. Când piaţa va fi total liberalizată, furnizorii vor putea exporta cât vor dori”. a declarat Iulian Iancu, potrivit www.bursa.ro.
Preşedintele Comisiei de industrii mai susţine că, după ce va intra în vigoare, noua lege va face imposibilă apariţia unor noi „băieţi deştepţi” instituind obligativitatea tranzacţionării transparente a energiei disponibile la producători. Acesta a subliniat că furnizorii care au, în prezent, contracte directe cu Hidroelectrica nu vor mai putea încasa un profit mai mare de 8% din totalul veniturilor.
Graficul de liberalizare a pieţei de energie va fi aprobat prin Hotărâre de Guvern.