Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Rezervele valutare au scăzut în octombrie cu 4,2% faţă de septembrie, la 32,198 miliarde euro

A- A A+
Rezervele valutare au scăzut în octombrie cu 4,2% faţă de septembrie, la 32,198 miliarde euro

Rezervele valutare ale României au scăzut în octombrie cu 1,428 miliarde euro (4,2%) faţă de luna precedentă, la 32,198 miliarde euro, de la 33,626 miliarde euro la 30 septembrie, potrivit unui comunicat transmis marţi de Banca Naţională a României (BNR).

În octombrie, intrările au însumat 383 milioane euro, reprezentând „modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele”, se arată în comunicat.

Totodată, ieşirile din luna octombrie au fost de 1,811 miliarde euro, reprezentând „modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută, plăţi din contul Comisiei Europene şi altele”.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 4,092 miliarde euro.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 octombrie 2011 au fost de 36,290 miliarde euro, faţă de 37,642 miliarde euro la 30 septembrie 2011.

Plăţile scadente în luna noiembrie 2011 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează 292 milioane euro.

Potrivit BNR, creşterea în luna septembrie a rezervelor valutare cu circa 1,1 miliarde euro şi scăderea acestora în luna octombrie cu 1,4 miliarde euro exprimă variaţiile ratelor de schimb ale dolarului american, lirei sterline şi yen-ului japonez faţă de euro şi fluctuaţiile fluxurilor de capital cu impact asupra rezervelor minime obligatorii în valută ale instituţiilor de credit.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails