România a avut în martie a şasea creştere anuală a preţurilor la producător din UE


România a avut în martie una dintre cele mai mari creşteri ale preţurilor producţiei industriale din Uniunea Europeană, de 4,5% faţă de martie 2009, fiind pe locul al şaselea în UE după acest indicator, în timp ce pe ansamblul blocului comunitar preţurile la producător au sporit cu 1,7%.

Cea mai mare creştere a preţurilor producţiei industriale din Uniunea Europeană, de 7,9%, a fost înregistrată în Grecia. Creşteri semnificative faţă de preţurile din martie 2009 au mai fost înregistrate şi în Marea Britanie (5,6%), Danemarca (5,5%), Finlanda (5,5%) şi Belgia (5%), mai arată datele biroului european de statistică, Eurostat, care a centralizat informaţii referitoare la 24 de state membre.

În schimb, cele mai mari scăderi ale preţurilor producţiei industriale faţă de martie 2009 au fost în Letonia, de 7,8% si Slovacia, de 6,1%.

În martie, preţurile producţiei industriale s-au majorat în zona euro cu 0,9% faţă de aceeaşi lună din 2009.

Preţurile din sectorul energetic au crescut in a treia lună a acestui an cu 5,1% în UE şi cu 2,8% în zona euro faţă de luna similară a anului trecut. În martie s-au scumpit şi bunurile intermediare, cu 0,8% atât în UE, cât şi în zona euro, iar bunurile de folosinţă îndelungată s-au scumpit cu 0,5% în UE şi cu 0,3% în zona euro.

În schimb, preţurile bunurilor de uz curent s-au ieftinit cu 0,2% in UE, respectiv cu 0,5% in zona euro, iar bunurile de capital au inregistrat in martie 2010 o scădere a preţurilor de 0,1% în blocul comunitar, respectiv de 0,5% în zona euro.

Faţă de februarie, preţurile producţiei industriale au înregistrat o uşoară creştere, atât la nivelul întregului bloc comunitar, cât şi în zona euro, de 0,7%, respectiv de 0,6%. Cele mai însemnate creşteri au fost înregistrate de Marea Britanie (1,7%), Bulgaria şi Grecia, cu câte 1,3%, respectiv Belgia şi Lituania, cu câte 1,1%.

La polul opus s-au clasat Suedia (-1,7%), Danemarca (-1,6%) şi Estonia (-0,4%), care au înregistrat scăderi ale preţurilor la producătorii din industrie în luna martie faţă de februarie.

În România preţurile la producător au crescut cu 0,7% în martie faţă de cele din luna anterioară, potrivit Eurostat.

Datele biroului european de statistică diferă de cele anunţate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS), ce prezenta o creştere a preţurilor la producător din sectorul industrial din România de 0,98% în martie faţă de luna precedentă, respectiv de 4,51% faţă de martie 2009.

Sursa: NewsIn