Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

România a semnat cu Elveţia documentele ce îi permit să primească aproape 140 de milioane de euro

A- A A+
România a semnat cu Elveţia documentele ce îi permit să primească aproape 140 de milioane de euro

Ministrul de externe Teodor Baconschi a semnat marţi Acordul-Cadru între Consiliul Federal Elveţian şi Guvernul României prin care, potrivit angajamentelor asumate de Berna la UE, România primeşte o asistenţă de 181 de milioane de franci elveţieni (circa 140 de milioane de euro).

Este vorba de Acordul-Cadru pentru implementarea Programului de cooperare elveţiano-român pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene.

Contribuţia financiară elveţiană pentru România este de 181 milioane CHF. Sunt vizate domenii relevante precum dezvoltarea mediului de afaceri, reforma sistemului judiciar, securizarea frontierei de est, educaţie şi incluziune socială, precum şi dezvoltarea de parteneriate între autorităţile locale din cele două ţări.

Elveţia – care nu este membră UE, dar face parte din spaţiul Schengen – are o relaţie specială cu blocul comunitar, principalul său partener economic. Berna are încheiate cu Uniunea Europeană o serie de acorduri bilaterale ce reglementează cu precădere relaţiile lor comerciale. În aceste condiţii, Elveţia s-a angajat să contribuie financiar la efortul UE de asistare a noilor membri estici, astfel încât aceştia să poată ajunge la nivelul standardelor vechilor membri.

Prin referendumul popular din 26 noiembrie 2006, populaţia Confederaţiei Elveţiene a aprobat noua lege federală privind cooperarea cu ţările Europei de Est, care, printre altele, prevedea o nouă contribuţie de 1 miliard de franci elveţieni pentru cele zece state care au aderat la UE la 1 mai 2004 (aşa-numitul „fond de coeziune”). Suma este destinată realizării de proiecte în vederea reducerii disparităţilor economice şi sociale în cadrul UE extinse.

Consiliul Federal a decis apoi să extindă, pentru România şi Bulgaria, prevederile Legii privind contribuţia financiară elveţiană destinată noilor membri ai UE. Suma alocată celor două ţări este de 257 milioane de franci elveţieni, din care României îi revin 181 milioane de franci elveţieni (aproape 140 de milioane de euro), sub forma creditului-cadru aprobat de către Parlamentul elveţian la sfârşitul anului trecut. Implementarea contribuţiei financiare elveţiene acordate României este reglementată prin Acordul-cadru bilateral care a fost semnat la 7 septembrie. Printre domeniile de interes definite în noul acord se află sectoare economice (mediul şi infrastructura), dar şi promovarea sectorului privat.

„Semnarea Acordului-Cadru reprezintă, pe de o parte, încheierea cu succes a unui proces intens de negociere, şi, pe de altă parte, deschide perspectiva intensificării cooperării bilaterale prin finanţarea, cu fondurile alocate prin acest program, a unor proiecte în domenii de interes pentru România cum ar fi administraţia şi internele, domeniul social sau de justiţie. Încurajez companiile, ONG-urile, instituţiile  româneşti şi elveţiene să lucreze împreună pentru a valorifica împreună această oportunitate financiară”, a declarat ministrul afacerilor externe, Teodor Baconschi, citat de un comunicat al MAE.

Din delegaţia României, condusă de Teodor Baconschi, a făcut parte şi secretarul de stat în cadrul Ministerului Finanţelor Publice, Alexandru Nazare.

Din partea elveţiană, Acordul a fost semnat de Preşedintele Confederaţiei Elveţiene, Doris Leuthard, şi Consilierul Federal pentru Afaceri Externe, Micheline Calmy-Rey, care au subliniat „importanţa pe care Elveţia o acordă proiectelor bilaterale de colaborare care vor rezulta din implementarea acestui acord. Semnarea acordului marchează o nouă etapă în dezvoltarea bunelor relaţii existente între cele două ţări, reprezentând, totodată, contribuţia Elveţiei la eliminarea disparităţilor din cadrul UE. Acordul va oferi cadrul pentru consolidarea cooperării bilaterale în domenii de interes pentru ambele părţi, oferind firmelor elveţiene posibilitatea de a contribui la dezvoltarea economică a României”.

Cu ocazia vizitei oficiale la Berna, ministrul afacerilor externe va avea o întrevedere cu omologul său elveţian, Micheline Calmy-Rey. Pe agenda discuţiilor figurează relaţiile bilaterale, dar şi o serie de subiecte de actualitate de pe agenda europeană şi internaţională – aderarea României la spaţiul Schengen, acordarea unor burse pentru studii româneşti la Universitatea din Zürich, precum şi  participarea României la Sommet-ul Francofoniei, care se va desfăşura luna viitoare la Montreux.

Sursa: NewsIn

Foto: http://www.guratirgului.ro

Related Posts with Thumbnails