România a semnat noul tratat european “de disciplină bugetară”


Statele Uniunii Europene, cu excepţia Marii Britanii şi a Republicii Cehe, au adoptat luni seară un nou tratat de consolidare a disciplinei bugetare. Pactul prevede ca statele semnatare să menţină bugete echilibrate şi un deficit structural care să nu depăşească 0,5% din PIB. Fiecare stat va trebui să instituie un mecanism de corecţie care se va declanşa automat în caz de deparaj în raport cu acest obiectiv. În caz de depăşire a limitei de 3% din PIB a deficitelor publice anuale, statele vor fi expuse unor sancţiuni cvasi-automate, potrivit www.mediafax.ro.

Acest tratat ar trebui introdus în constituţia statelor. Confruntată cu dificultăţi, Germania a trebuit să accepte ca anumite ţări să adopte acordul ca un simplu text de lege.

A mai rămas de clarificat, la nivel naţional, modul de introducere în Constituţie a obligaţiei de a respecta deficitul structural de maxim minus 0,5 % din PIB. Spre exemplu, formularea completă (…) Aş vrea să o citesc, să vedeţi unde este interpretarea. Spre exemplu, formularea tradusă – încă nu avem varianta în limba română, dar traducerea din engleză este următoarea: Regulile menţionate la paragraful 1, cele legate de deficitul excesiv, vor fi transpuse în legea naţională a părţilor contractante cel mai târziu la un an de la intrarea în vigoare a tratatului, prin prevederi cu forţă juridică şi caracter permanent, de preferinţă constituţional, sau prevederi care prezintă în alt mod garanţii că vor fi respectate şi asumate pe tot parcursul proceselor naţionale bugetare.”, a declarat preşedintele Traian Băsescu cu privire la „Tratatului privind stabilitatea, coodonarea şi convergenţa în Uniunea Europeană şi Monetară”. România are răgaz până în 2013 să introducă în Constituţie prescriptele acestui tratat european.

La summitul european care a avut loc pe 31 ianurie, 25 de state au semnat noul acord bugetar. Cheia şi Marea Britanie au refuzat adoptarea acestui acord.