România are nevoie de investiţii de 15-20 miliarde euro în reţeaua de distribuţie electricitate- SAR


România ar avea nevoie de investiţii de 15-20 miliarde euro numai în reţeaua de distribuţie energie electrică în următorii 20 de ani, potrivit unui raport transmis luni de Societatea Academică din România (SAR).

„În condiţiile tarifelor reglementate şi a contractelor en-gros sub preţul pietei, operatorii reţelei de distribuţie acuză că nu pot efectua investiţiile necesare în reţea”, se arată în raport.

De asemenea, peste 75% din comerţul cu electricitate din România are loc în  afara bursei naţionale specializate (OPCOM), prin intermediul aşa-numitelor contracte bilaterale, negociate sau reglementate, spun reprezentanţii Societăţii Academice din România.

„Sectorul energetic din România suferă de probleme structurale mai vechi chiar decât începutul liberalizării în ţara noastră. Din nefericire, desi procesul de restructurare prin ‘spargerea’ companiilor integrate vertical – considerate dăunătoare concurenţei reale şi implicit economiei de piaţă – a început relativ devreme, – în 1998 pentru
electricitate, respectiv în 2000 pentru gaz, practicile comerciale neconcurenţiale şi deciziile proaste de administrare au persistat mult timp după aceea”, se mai arată în raport.

Potrivit reprezentanţilor SAR, un scurt diagnostic al felului în care funcţionează piaţa electricităţii din România arată că aceasta suferă în continuare deficienţe profunde.

„Deşi există o piaţă centralizată a contractelor bilaterale (necesare pentru asigurarea predictibilităţii transferurilor şi preţurilor mai ales în cazul marilor consumatori), aceasta este profund neexplorată, numai 8% din comerţul en-gros cu electricitate având loc în acest cadru reglementat. În absenţa transparenţei în tranzacţionare, parte din aceste contracte bilaterele nu respectă o logică a pieţei, ci una politică. Este vorba despre deja celebrele de pe acum ‘contracte cu băieţii deştepţi’, în care traderi sau consumatori industriali beneficiază de energie ieftină de la producătorii de stat”, informează raportul.

Oficialii Societăţii Academice din România mai spun că, pe lângă contractele bilaterale sub preţul pieţei, în interiorul sau în afara OPCOM, sectorul energiei electrice prezintă în continuare tarife mici în sectorul reglementat (47% din piaţa de retail în 2010, conform ANRE), astfel încât producătorii de electricitate se văd nevoiţi să practice subvenţia încrucişată, recuperându-şi pierderile pe seama consumatorilor industriali.

„Una din procedurile de infringement împotriva României declanşate de Comisia Europeană, în iunie 2009, a vizat întocmai aceste tarife reglementate, nejustificate de
autorităţile române pe baza aşa-numitei obligaţii de serviciu public”, se mai arată în raportul SAR.

Totodată, acesta mai scrie că în sectorul gazului natural, distorsiunile din piaţă sunt chiar mai grave decât în sectorul energiei electrice.

„În primul rând, reglementatorul stabileşte în mod indirect preţul producţiei de gaz domestic (aproximativ 70% din consumul intern, existând variaţii de la an la an), la un nivel aproximativ de trei ori mai mic decât preţul pieţei”, mai informează documentul citat.

În plus, acesta impune şi restricţii cantitative, prin aşa-numitul „coş de gaze”, care, în opinia SAR, este „un aranjament menit să faciliteze accesul tuturor consumatorilor la gazul ieftin (artificial menţinut ieftin) de producţie internă”.

Sursa: NewsIn