România este o victimă colaterală a situaţiei economice mondiale, susţin analiştii economici


Scăderea de vineri de la BVB nu are neapărat legătură cu situaţia din economia naţională, România fiind de fapt o victimă colaterală a situaţiei din Statele Unite şi din Europa, susţin economiştii contactaţi de NewsIn, care spun că pierderile ar putea continua dacă tensiunile se vor menţine..

„Există tensiuni în pieţele financiare internaţionale, există temeri că economia Statelor Unite va reintra în recesiune şi, după parerea mea, aceste temeri sunt justificate, pentru că indicatorii economici din ultima perioadă din SUA, au fost nu slabi, ci foarte slabi, în condiţiile în care în trimestrul al doilea creşterea economică a fost mult sub aşteptări şi s-au revizuit datele şi din primul trimestru şi din ultimul trimestru de anul trecut destul de mult…Economia Statelor Unite este extrem de fragilă în acest moment şi sunt riscuri foarte mari să reintre în recesiune”, susţine Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank România şi preşedinte al Consiliului Fiscal.

El consideră că, în mare, temerile legate de economia SUA sunt îndreptăţite, dar există şi un factor psihologic la mijloc care creează tensiuni în pieţele financiare. În acest context, România este o victimă colaterală.

„Noi suntem o victimă colaterală. Nu cred că are nimic de-a face cu noi. Suntem o victimă colaterală a unui sentiment internaţional foarte prost. Bursa evoluase destul de prost în România şi în perioada anterioară. Probabil că dacă tensiunea continuă în pieţele internaţionale şi dacă va exista un sentiment de neîncredere pe pieţele internaţionale, atunci pierderile pe Bursa de la Bucureşti vor continua”, a declarat Ionuţ Dumitru.

Potrivit acestuia, în acest moment nu se poate preciza cât ar mai putea dura această situaţie.

De asemenea, analistul economic Daniel Dăianu, fost ministru de Finanţe, susţine că ţara noastră este o victimă colaterală a modului în care se abordează criza datoriilor suverane şi a faptului că există riscul ca economia SUA să intre în recesiune.

„România este victimă colaterală, şi nu numai ţara noastră. Noi nu ne putem permite niciun populism în momentul de faţă şi trebuie să fim foarte atenţi la execuţia bugetară şi trebuie să facem orice să absorbim fondurile europene”, a spus Daniel Dăianu.

El a declarat că actualele corecţii de pe burse sunt inevitabile şi că le-a anticipat pornind de la faptul că, la ultima reuniune la nivel înalt a liderilor europeni, „nu s-a reuşit să se străpungă un blocaj în modul de abordare a datoriilor suverane”.

„Aici viciul cel mai mare al uniunii monetare este de natură sistemică. Din debutul ei, Uniunea monetară nu a avut o alcătuire potrivită, pentru că a neglijat aspectul de fiscalitate. Din păcate, până acum abordarea crizei datoriilor suverane a fost bucată cu bucată, adică să rezolvăm Grecia, să rezolvăm Irlanda, neînţelegându-se că această abordare este cu o probabilitate mare de eşec, pentru că nu rezolvă viciile sistemice. Constituirea facilităţii era un pas bun. Din păcate, la ultima reuniune, ei (liderii europeni, n.r.) au lăsat volumul resurselor mobilizabile la nivel mic, fiindcă poţi să te ocupi de Grecia sau Portugalia cu 400 de miliarde de euro, dar nu te poţi ocupa de Spania şi Italia. Ei trebuiau să mărească volumul resurselor mobilizabile, chiar dacă pe hârtie, şi să-l dubleze şi, totodată, trebuiau să uşureze procedural intervenţiile facilităţii”, a spus Dăianu.

Potrivit lui Dăianu, modul în care liderii europeni au înţeles să abordeze această problemă nu a fost unul adecvat.

„Însă ei ce au făcut? Întrebi: e nevoie de aprobarea parlamentelor naţionale care se convoacă abia în septembrie, unii au plecat în vacanţă. Păi ce pieţe financiare stau după vacanţa lor? Încă o dată, se vede că Uniunea Europeană nu are mecanisme decizionale adecvate. Nu este o uniune. Aici decid cei mari, iar cei mari sunt captivii politicilor naţionale”, a precizat Dăianu.

În ceea ce priveşte situaţia economică a SUA, el susţine că majorarea plafonului de îndatorare a fost un lucru bun, dar că intenţia de a reduce cheltuielile ar putea afecta economia.

„În Statele Unite, deşi e bine că s-a mărit plafonul, ei din păcate au sacrificat din cauza presiunii o cerinţă a politicii de asistare… să nu mărească probabilitatea de intrare a economiei în recesiune. Fiindcă reducerea brutală a cheltuielilor acum nu era indicată. Ei trebuiau să umble şi la taxe şi impozite şi să facă corecţii pe termen mediu şi lung foate serioase, în timp ce pe termen scurt acum nu trebuiau să dea în picior economiei americane şi s-o înfunde, iar pieţele au reacţionat. Probabilitatea ca economia americană să stragneze sau să intre în recesiune este mare. În aceste condiţii, investitorii migrează de pe bursă către active sigure”, a declarat Dăianu.

Pe de altă parte, economistul şef al BCR, Lucian Anghel, susţine că reacţia pieţei a fost exagerată, din moment ce au fost luate măsurile necesare în SUA, dar a precizat că este posibil ca tensiunile să fie generate de informaţii care încă nu au fost făcute publice.

„Rămâne de văzut ce se va întâmpla, pentru că brusc bursele au reacţionat după ce s-au luat măsurile necesare de către Statele Unite. Părerea mea este că este o reacţie puţin exagerată şi rămâne de văzut dacă sunt în spate informaţii pe care poate noi nu la ştim. Dimensiunea acestei corecţii care s-a realizat mi se pare nejustificată”, a spus Anghel.

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au înregistrat vineri scăderi majore, de peste 5%.

Sursa: NewsIn