România, între primele zece ţări ale lumii care riscă falimentul – studiu CMA


Prima de risc a României (CDS) a atins cel mai mare nivel din aprilie 2009, 416,6 puncte, fapt care plasează România pe locul trei în topul celor mai riscante ţări din Europa şi pe locul 8 în lume, relatează REALITATEA.NET, care consemnează opinii contradictorii ale analiştilor pe această temă.

România ocupă locul 8 în clasamentul ţărilor cu cele mai mari riscuri de a intra în incapacitate de plată, se arată într-un raport publicat pe site-ul CMA, o agenţie londoneză specializată în estimarea riscurilor creditelor.

Astfel, ţara noastră este cotată cu o probabilitate mai mare să intre în faliment decât Ungaria, Portugalia şi Spania. Mai riscante decât ţara noastră sunt considerate doar Venezuela, Argentina, Grecia, Pakistan, Ucraina, Dubai şi Irak, potrivit MONEY.ro.

Analiştii români cu care REALITATEA.NET a stat de vorbă au însă opinii contradictorii în ceea ce priveşte riscul ca ţara noastră să intre în faliment. În vreme ce Ilie Şerbănescu crede că „suntem deja în faliment”, Bogdan Baltazar este de părere că umflarea primei de risc a României reprezintă tentativa unor investitori străini de a face achiziţii în ţara noastră la preţuri de nimic.

„O ţară care îşi plăteşte pensiile şi salariile din împrumuturi e o ţară în faliment. Reducerea pensiilor şi salariilor este expresia falimentului. Aici nu ţine de cine e la guvernare, astea sunt aiureli. Esenţa este că, de peste un an, România plăteşte pensii şi salarii din împrumuturi, indiferent că sunt de la FMI sau de la bănci. România este în faliment”, a declarat Ilie Şerbănescu pentru REALITATEA.NET. Analistul economic este de părere că intrarea României în clasamentul primelor zece ţări din lume care riscă să intre în faliment este efectul distrugerii economiei, petrecută în ultimii 20 de ani. „Ce avem acum nu este o economie adevărată, ci o pastişă”, a subliniat Şerbănescu.

De cu totul altă părere este consultantul financiar Bogdan Baltazar, care consideră că există un risc redus ca România să intre în incapacitate de plată. „Cu un procent din PIB al datoriei publice de 30% nu cred că e niciun pericol să intrăm în faliment. Pericolul este deteriorarea condiţiilor economice în continuare şi sărăcirea oamenilor. Nu cred că este întemeiat să fim printre campionii intrării în incapacitate de plată. Aici e vorba de ţări care se apropie cu datoria de 100% din PIB”, a declarat Baltazar.

În opinia sa, prima de risc a României a fost mărită în mod artificial. „România e o ţară cu active interesantă, unde se poate investi.  Este o ţintă pentru cei care privesc dincolo de criză şi care acum ar vrea să cumpere pe nimic tot felul de active”, a precizat Baltazar, sugerând astfel că unii investitori străini interesaţi de ţara noastră îşi elimină competitorii prin promovarea pe plan internaţional a unei imagini false a economiei autohtone.

Raportul CMA a fost întocmit ţinându-se cont de valoare primelor de risc (CDS) ale fiecărei ţări, pe o perioadă de cinci ani. Prima de risc măsoară costul asigurării împotriva falimentului suveran şi determină, de asemenea, randamentul cerut de investitori de pe plan extern pentru a cumpăra eurobond-uri. Pe de altă parte, CDS-ul influenţează şi costul finanţării externe a companiilor şi băncilor din România, deoarece creditorii străini majorează dobânda pe măsură ce riscul macroeconomic este tot mai mare.

Sursa: NewsIn