România poate procesa laptele neconform cu cerinţele UE până în 2013


România a primit acordul Comisiei Europene pentru procesarea laptelui neconform cu cerinţele comunitare, până la finele anului 2013, solicitarea fiind aprobată în unanimitate de statele membre.
„Solicitarea României privind posibilitatea extinderii perioadei de tranziţie pentru alinierea la cerinţele comunitare de igienă a laptelui de vacă materie primă, până la finele lui 2013, a fost votată în unanimitate de statele membre în Comitetul veterinar permanent pe domeniul siguranţei alimentelor. Astfel, România primeşte derogarea de a procesa încă doi ani şi lapte neconform, iar produsele obţinute din acest lapte se vor pune doar pe piaţa naţională”, a subliniat preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş
Şeful ANSVSA a menţionat că decizia Comisiei Europene va fi retroactivă chiar dacă ea nu va fi publicată în buletinul oficial al CE până la 1 ianuarie 2012. „Această decizie este retroactivă chiar dacă nu este publicată până la 1 ianuarie 2012. Acest lucru înseamnă că nu va fi nicio problemă pentru procesatori să colecteze lapte şi să-l transforme în produse”, a explicat Radu Roatiş.
Solicitarea României a fost acceptată doar pentru laptele materie primă, nu şi pentru unităţile de procesare. Această derogare oferă, în primul rând, procesatorilor posibilitatea de a colecta lapte de vacă de la gospodăriile ţărăneşti cu 1-3 vaci, dar şi de a oferi produse lactate pe o piaţă internă sufocată de produse din import.
Potrivit datelor ANSVSA, la ora actuală 82 de unităţi din România procesează lapte conform şi lapte neconform fără a avea linii separate, iar două unităţi procesează pe linii separate laptele conform şi cel care nu îndeplineşte cerinţele comunitare. Circa 30% din laptele prelucrat în România este lapte neconform.

SURSA: AGERPRES