Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

România riscă infringement dacă nu realizează până la sfârşitul anului stocurile minime de ţiţei

A- A A+
România riscă infringement dacă nu realizează până la sfârşitul anului stocurile minime de ţiţei

Ministerul Economiei Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) a elaborat un proiect de Ordonanţă de Guvern prin care să fie aprobate măsurile pentru constituirea stocurilor minime de siguranţă pentru ţiţei şi produse petroliere până la sfârşitul acestui an, altfel România riscă infringement.

Conform Tratatului de aderare la Uniunea Europeană, României i s-a acordat o perioadă de tranziţie pentru constituirea stocurilor minime de siguranţă pentru ţiţei şi produse petroliere până la data de 31 decembrie 2011.

Până la 31 decembrie 2009 s-a realizat cantitatea de 1.221.400 tone stocuri minime, din care benzină – 278.750 tone, motorină – 605.450 tone, Jet A1- 26.400 tone,  păcură – 310.800 tone.

La sfârşitul perioadei de tranziţie, respectiv 31 decembrie 2011, România are de constituit 1.200.556 tone, din care benzină – 282.353 tone, motorină – 775.710 tone, jet A1 – 55.823 tone, păcură – 86.670 tone. Cantitatea de Jet A1 include şi cantitatea de 3.755,7 tone (din totalul obligaţiei de constituit de 7.500 tone) pe care ANRSPS nu a putut-o constitui în anul 2009 din cauza lipsei produsului pe piaţă.

Stocul pentru păcură a fost deja depăşit, fapt pentru care, nu se va impune obligaţia de constituire a stocului la categoria păcură, urmând ca stocurile să fie constituite pentru benzină, motorină şi Jet A1.

Finanţarea stocurilor minime pentru perioada 2010-2011 se realizează din veniturile proprii ale Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS) şi în completare de la bugetul de stat, pentru constituirea de către ANRSPS a 30% din nivelul anual aprobat al stocurilor şi în proporţie de 70% din sursele proprii ale persoanelor juridice, pentru constituirea diferenţei din nivelul aprobat al stocurilor (potrivit Prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 21/2010 pentru  modificarea şi completarea Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.54/2002 privind constituirea şi menţinerea stocurilor minime de siguranţă pentru ţiţei şi produse petroliere).

„Din cauza neasigurării resurselor financiare nici de la bugetul propriu al Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS), nici de la bugetul
de stat, în 2010, stocurile nu s-au realizat,  înregistrându-se restanţe în constituirea stocurilor minime conform angajamentelor asumate. În acest context, la ultima reuniune Oil Supply Group desfaşurată în luna martie 2011 (structură în cadrul căreia la Bruxelles se discută aspectele aferente stocurilor de petrol), Comisia Europeană a informat că deşi România se află în prezent în situaţie de infringement, nu va declanţa această procedură până la finele perioadei de tranziţie, respectiv 31 decembrie 2011”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Începând cu anul 2012, în vederea degrevării bugetului de stat de aceste costuri, obligaţia de constituire a stocurilor va fi arondată exclusiv operatorilor economici în domeniu.

„Urmare procesului de restructurare a sectorului şi a dinamicii înregistrate în evoluţia acestuia, pe de o parte, unii operatorii economici din anexa la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.54/2002 nu mai sunt activi pe piaţă, iar, pe de altă parte, au apărut noi jucători pe piaţă, context în care este necesară introducerea unei noi anexe cu  operatorii economici actuali pe piaţa petrolieră cărora li se impune obligaţia de constituire a stocurilor minime rămase de realizat până la sfârşitul perioadei de tranziţie, respectiv 31 decembrie 2011”, se mai arată în documentul citat.

Reprezentanţii Ministerului Economiei propun finanţarea în limita sumei de 40 milioane lei din activitatea de „intervenţii operative şi reîntregirea stocurilor diminuate”,
activitate finanţatã integral din veniturile proprii ale Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, şi în limita sumei de 12 milioane lei de la bugetul de stat a 30% din nivelul total al stocurilor de realizat la finalul perioadei de tranziţie, urmând ca 70% din stocuri să fie constituite de operatorii economici.

Procentul de 70% este repartizat operatorilor economici în funcţie de cota de piaţă aferentă anului 2010 şi de stocurile deja constituite de aceştia în perioada 2002-2009. Companiile care trebuie să asigure aceste stocuri sunt: OMV Petrom SA, Rompetrol Rafinare din Constanţa, Petrotel –Lukoil din Ploieşti, Oscar DownStream SA din Bucureşti, MOL România Petroleum Products SRL din Cluj Napoca, DG Petrol SRL din Bucureşti, Rompetrol Downstream, Unicom Holding din Bucureşti.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails