România se află pe locul 151 din 183 ţări după uşurinţa cu care se plătesc taxele-raport BM şi PwC


România se clasează pe locul 151 din 183 de economii analizate, în funcţie de uşurinţa cu care se plătesc taxele, în uşor regres faţă de ediţia precedentă, când s-a clasat pe locul 147, potrivit raportului Paying Taxes 2011, realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC) şi Banca Mondială (BM).

„Această poziţionare este puternic influenţată de numărul mare de plăţi de taxe şi de impozite existente în România: nu mai puţin de 113 plăţi pe parcursul unui an, din care 84 se referă la plăţile aferente contribuţiilor sociale. Nu există un sistem electronic de plăţi funcţional. Poziţia ţării din a doua jumătate a clasamentului nu se datorează numai sistemului fiscal din România, ci şi reformelor fiscale implementate de alte ţări”, a declarat liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică al PwC România, Peter de Ruiter.

Numărul de ore necesare pentru conformarea cu legislaţia fiscală a crescut în ultimul an, de la 202 ore anul trecut la 222 de ore în raportul de anul acesta. Acest lucru se datorează în principal introducerii unor reglementări mai anevoioase în ceea ce priveşte contractele de muncă, precum şi noilor reglementări privind plata impozitului pe profit.

Potrivit PwC, s-au făcut şi progrese în acest timp. Procesul de emitere a facturilor în format electronic, introdus în octombrie 2009, a fost simplificat pentru a îmbunătăţi procesul de conformare.

„În cursul anului 2010, Guvernul a introdus alte câteva măsuri fiscale menite să ajute la atingerea ţintelor de deficit bugetar. Se aşteaptă ca aceste măsuri să afecteze pe viitor indicatorul referitor la plata taxelor. Este vorba de majorarea TVA de la 19% la 24%, împreună cu introducerea unor noi reglementări privind plata TVA, o majorare a taxelor locale (de exemplu taxa pe autovehicule, taxa pe emiterea de certificate, notificări şi autorizaţii de publicitate), precum şi introducerea unui sistem nou de penalizare pentru întârzieri în plata taxelor”, a precizat Peter de Ruiter.

De altfel, uşurinţa cu care se plătesc impozitele devine tot mai mare. În ultimii şase ani, în peste 60% din ţările în care s-a efectuat studiul Doing Business, uşurinţa cu care se plătesc impozitele a crescut. Pentru ţările cuprinse în studiul Paying Taxes, atât din anul 2006, cât şi din 2011, costul impozitelor a scăzut în medie cu 5%, timpul necesar respectării obligaţiilor fiscale cu o săptămână şi numărul plăţilor cu aproape patru.

Ţara cu progresele cele mai mari a fost Tunisia, care a implementat sisteme de plată electronică a impozitului pe profit şi a taxei pe valoare adăugată şi a extins utilizarea acestora pentru majoritatea firmelor. Schimbările au redus cu 14 numărul de plăţi pe an, conform evaluării Doing Business, iar timpul necesar respectării obligaţiilor fiscale cu 84 de ore.

Ca medie în întreaga lume, compania-etalon plăteşte mai mult de nouă impozite diferite. În anul 2009/2010, 17 ţări şi-au redus cotele de impozit pe profit. Numărul plăţilor variază în funcţie de regiune. Compania-etalon efectuează cele mai multe plăţi în Europa Centrală şi de Est, în medie 45,3 pe an, şi respectiv cele mai puţine plăţi în ţările OECD, doar 13,2 în medie. Totodată, timpul necesar respectării obligaţiilor fiscale variază şi el în funcţie de regiune, de la cel mai scurt timp în OECD (209 ore) şi Uniunea Europeană (222 ore), la cel mai lung timp în Asia Centrală şi de Europa de Est (332 ore), G20 (370 de ore), America Latină şi Caraibe (385 ore).

Acesta este cel de-al şasele an în care raportul Doing Business al Băncii Mondiale şi al IFC a inclus şi indicatorul referitor la plata taxelor. Acest indicator măsoară uşurinţa cu care se plătesc taxele în 183 de economii din întreaga lume. Indicatorul referitor la plata taxelor măsoară sistemul fiscal din punctul de vedere al unei companii locale, care trebuie să se conformeze cu diferitele legi şi regulamente fiscale. Compania studiu de caz este una mică sau mijlocie, cu capacităţi de producţie şi desfacere, aleasă în aşa fel încât să permită comparaţia dintre sisteme fiscale ale diverselor ţări.

Sursa: NewsIn

Foto: http://tudormihaescu.wordpress.com