România şi Slovenia vor înfiinţa o comisie mixtă pentru proiecte economice prioritare


Spread the love

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a avut miercuri, la Bucureşti, o întrevedere cu omologul sloven, Samuel Zbogar, cu care a discutat, printre altele, despre dezvoltarea relaţiilor economice, stabilind formarea unei comisii pentru proiecte prioritare, informează MAE.

Întâlnirea a prilejuit o trecere în revistă a stadiului actual al relaţiilor bilaterale româno-slovene, precum şi un schimb de idei cu privire la perspectivele dinamizării acestora. În acest context, părţile au evidenţiat nivelul foarte bun al cooperării politico-diplomatice în format bilateral şi multilateral, atât în calitate de membri ai Uniunii Europene şi NATO, cât şi în cadrul celorlalte organizaţii regionale şi internaţionale.

Totodată, consultările româno-slovene au evidenţiat că apartenenţa celor două ţări la structurile europene şi euroatlantice, precum şi priorităţile, direcţiile şi opţiunile similare de politică externă oferă acestora un spaţiu generos de colaborare. Astfel, ministrul Baconschi a subliniat că, în ceea ce priveşte extinderea NATO,  „ambele ţări se pronunţă în favoarea continuării politicii uşilor deschise la nivelul Alianţei Nord-Atlantice.”

În privinţa relaţiilor bilaterale, ministrul Baconschi a atras atenţia asupra dezvoltării palierului economic. „Avem o relaţie economică şi politică solidă. Între ţările noastre există un potenţial economic care poate şi trebuie să fie valorificat la parametri superiori. În pofida crizei, am atins un volum de schimburi  de aproape jumătate de miliard de euro”, a arătat ministrul român al Afacerilor Externe. „Suntem interesaţi să promovăm proiecte comune de cooperare în diverse domenii, precum turismul, energia şi transporturile. Totodată, din perspectivă comercială, suntem interesaţi de creşterea exporturilor româneşti către piaţa slovenă, care să conducă la echilibrarea balanţei schimburilor comerciale bilaterale”, a adăugat şeful diplomaţiei române, informează MAE.

De asemenea, ministrul Baconschi a evidenţiat că România este interesată de expertiza Sloveniei în anumite domenii-cheie. „Întrucât România şi-a menţinut obiectivul de a adera la zona Euro în 2015, am cerut şi un transfer de expertiză din partea slovenă în această privinţă şi am convenit şi să fim deopotrivă de activi în implementarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunării”, a declarat ministrul român de externe.

La rândul său, omologul sloven a evidenţiat stadiul foarte bun al relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări, care împărtăşesc valori comune în cadrul UE şi NATO. Şeful diplomaţiei slovene a atras atenţia asupra faptului că buna cooperare are la bază consultări regulate între instituţiile celor două state

Potrivit ministrului Samuel Zbogar, un lucru îmbucurător este tendinţa ascendentă a relaţiilor economice dintre cele două state, anunţând că anul viitor ar urma să fie organizată şi o comisie mixtă în acest sens pentru identificarea proiectelor prioritare. Oficialul sloven a atras atenţia asupra susţinerii pe care ţara sa o acordă României în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen, mai ales în contextul în care au fost îndeplinite toate criteriile tehnice prevăzute.

Cei doi miniştri au reiterat, de asemenea, sprijinul constant pentru perspectiva europeană a statelor din regiunea Balcanilor de Vest şi au apreciat că progresele Republicii Moldova reprezintă un model de succes pentru celelalte membre ale Parteneriatului Estic.

Cei doi oficiali au arătat că România şi Slovenia sunt dispuse să ofere sprijin şi asistenţă statelor candidate, inclusiv prin împărtăşirea expertizei acumulate în cursul propriilor procese de aderare la structurile europene şi euro-atlantice.

„Atât România, cât şi Slovenia acordă o atenţie prioritară procesului de aderare a statelor din Balcanii de Vest la UE şi NATO. În acest scop, statele noastre sunt dispuse să ofere sprijin, inclusiv prin împărtăşirea expertizei acumulate în cursul propriului proces de aderare la structurile europene şi euro-atlantice. Am discutat, de altfel, în detaliu, situaţia statelor din Balcani şi suntem de acord că implicarea activă a UE este necesară”, a punctat ministrul Baconschi.

Sursa: NewsIn