Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Românii care vor să lucreze în străinătate, avertizaţi să meargă mai întâi la ITM

A- A A+
Românii care vor să lucreze în străinătate, avertizaţi să meargă mai întâi la ITM

Inspecţia Muncii avertizează românii care vor să lucreze în afara ţării că, înainte de a apela la serviciile unei firme ce are ca activitate selecţia şi plasarea forţei de muncă, solicitanţii trebuie să se adreseze inspectoratului teritorial de muncă (ITM) în raza căruia societatea îşi are sediul.

Solicitanţii locurilor de muncă din străinătate trebuie să ceară, printre altele, informaţii referitoare la înregistrarea firmei la inspectoratul teritorial de muncă, spun reprezentanţii Inspecţiei Muncii.

„De asemenea, trebuie să verifice dacă la semnarea unui contract individual de muncă în străinătate acesta cuprinde cel puţin următoarele elemente: ţara de reşedinţă, denumirea angajatorului cu toate datele de identificare: adresă, număr de telefon/fax, descrierea muncii şi a condiţiilor de muncă, durata timpului de muncă şi de repaus, durata contractului individual de muncă, condiţiile de salarizare, condiţiile de transport, locuit, condiţiile de protecţie socială,  Avertizăm asupra faptului că persoanele fizice nu au dreptul să exercite activităţi de mediere a angajării cetăţenilor români în străinătate”, mai spun cei de la Inspecţia Muncii.

Potrivit reprezentanţilor Inspecţiei Muncii, agenţii de ocupare a forţei de muncă au obligaţia de a încheia cu cetăţenii români contracte de mediere. Aceste contracte trebuie să conţină, printre altele, elementele principale privind tariful de mediere, durata contractului şi modul de soluţionare a eventualelor litigii.

Precizările celor de la Inspecţia Muncii vin după ce angajatori cehi şi români au escrocat în Cehia cetăţeni din judeţele Iaşi, Harghita, Covasna şi Botoşani. „Cetăţenii escrocaţi sunt din zone montane, izolate, unde silvicultura este ocupaţia de bază, iar populaţia este săracă şi neinformată”, spun cei de la Inspecţia Muncii.

Inspecţia Muncii va declanşa o campanie de informare a cetăţenilor din aceste zone, cu sprijinul primăriilor din judeţele identificate, iar inspectorii de muncă vor participa la întruniri cu cetăţenii din comune şi vor difuza ghiduri despre munca în străinătate, pentru a preveni repetarea unor astfel de evenimente.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails