Rompetrol Rafinare (RRC), membră a Grupului Rompetrol, a avut în primele nouă luni pierderi de 113,32 milioane dolari, la o cifră de afaceri de 3,79 miliarde dolari, în creştere cu 40% faţă de cifra de afaceri din ianuarie-septembrie 2010, potrivit raportului transmis joi de companie
RRC înregistrase pierderi de 139,61 milioane dolari în primele nouă luni ale anului trecut, la o cifră de afaceri de 2,72 miliarde dolari.
În aceeaşi perioadă, compania a realizat o îmbunătăţire a rezultatului operaţional (EBITDA), de la un nivel negativ de 6,76 milioane dolari în primele nouă luni ale
anului 2010 la un nivel pozitiv de 42,58 milioane dolari.
„Aceste rezultate vin pe fondul evoluţiei pozitive a unor indicatori specifici industriei petroliere (marja de rafinare, cotaţia produselor petroliere) şi a îmbunătăţirii activităţii
operaţionale a companiei şi reducerea consumurilor tehnologice. Totodată, printre factorii externi care au influenţat semnificativ rezultatele se regăsesc atât evoluţia cotaţiei ţiţeiului (+45%) şi a produselor petroliere (+40% pentru benzine, +45% pentru motorine), implicit a costurilor aferente asigurării capitalului de lucru si a finanţărilor aferente, dar şi impactul unor indicatori macroeconomici interni precum rata inflaţiei în România, în scădere cu 65% faţă de indicatorul înregistrat în acceasi perioadă din 2010”, spun reprezentanţii Rompetrol Rafinare.
În primele nouă luni din 2011, Rompetrol Rafinare, împreună cu Rompetrol Gas şi Rompetrol Petrochemicals, au înregistrat o valoare totală a exporturilor de peste 1,2 miliarde dolari, în crestere cu 57% faţă de perioada similară în 2010.
Segmentul de rafinare Rompetrol Rafinare – rafinăria Petromidia şi punctul de lucru Vega Ploieşti – a înregistrat în primele nouă luni o cifră de afaceri de 3,34 miliarde dolari, în crestere cu 46% faţă de 2010, precum şi o îmbunătăţire a rezultatului operaţional (EBIDTA), de la o valoare negativă de 36,6 milioane dolari la unul pozitiv de aproximativ 1,09 milioane dolari.
Totodată, cantitatea de materie primă procesată de Rompetrol Rafinare (rafinăriile Petromidia si Vega) s-a majorat cu 9%, până la un nivel de circa 3,12 milioane tone, din care aproximativ 3 milioane tone ţiţei. Compania si-a propus pentru acest an prelucrarea unei cantităţi de materie primă de aproximativ 4,17 milioane tone, din care 3,94 milioane tone ţiţei.
Vânzările de carburanţi ale companiei în perioada ianuarie-septembrie s-au ridicat la peste 2,2 milioane tone, cu 10% mai mult faţă de cantităţile comercializate în perioada similară din 2010. Un total de 47% din carburanţii comercializaţi au fost livraţi la export, atât către companii ale Grupului (Rompetrol Moldova, Rompetrol Bulgaria, Rompetrol Ucraina, Rompetrol Georgia) cât si către alţi parteneri tradiţionali din regiunea Mării Negre.
Cifra de afaceri obţinută de segmentul de distribuţie (Rompetrol Downstream, Rom Oil, Rompetrol Logistics şi Rompetrol Gas) a crescut cu 35% în perioada ianuarie-septembrie 2011, până la un nivel de peste 2,18 miliarde dolari. În aceeaşi perioadă, acesta a obţinut un rezultat operaţional (EBITDA) de 32,6 milioane dolari, faţă de un rezultat de 17,7 milioane dolari, şi o pierdere netă de 26,9 milioane dolari, faţă de un rezultat negativ de 28,2 milioane dolari.
În ceea ce priveşte segmentul de petrochimie, reprezentat de Rompetrol Petrochemicals, a realizat în primele nouă luni ale anului 2011 o creştere de 36% a cifrei de afaceri faţă de perioada similară din 2010, până la un nivel de 292 milioane dolari. În perioada ianuarie-septembrie 2011, compania a consemnat o pierdere de circa 2,53
milioane dolari, faţă de o pierdere netă de 454.460 dolari în perioada similară din 2010, şi un rezultat operaţional (EBITDA) de peste 5,7 milioane dolari, în descreştere faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010, în special datorită conjuncturii de piaţă nefavorabile ca urmare a conflictelor din Libia.
Rompetrol Rafinare a continuat să fie şi în primele nouă luni un contribuabil important la bugetul de stat al României, valoarea totală a aportului fiind de 1 miliard dolari. În 2010, contribuţia companiei s-a ridicat la 1,2 miliarde dolari.
Sursa: NewsIn