Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Rompetrol Rafinare şi-a redus pierderile în primul semestru, la 63,7 milioane dolari

A- A A+
Rompetrol Rafinare şi-a redus pierderile în primul semestru, la 63,7 milioane dolari

Rompetrol Rafinare (RRC), membră a Grupului Rompetrol, a avut în primul semestru pierderi de 63,7 milioane dolari, la o cifră de afaceri de 2,42 miliarde dolari, în creştere cu 36,7% faţă de cifra de afaceri din primul semestru din 2010, potrivit raportului transmis joi de companie

RRC înregistrase pierderi de 119,04 milioane dolari în primul semestru al anului trecut.

În aceeaşi perioadă, compania a reuşit o îmbunătăţire a rezultatului operaţional (EBITDA), de la un nivel negativ de 24,7 milioane dolari în semestrul I 2010 la un nivel pozitiv de 49 milioane dolari.

„Rezultatele au fost susţinute de continuarea programului de creştere a capacităţii rafinăriei Petromidia, creşterea cu 7% a gradului de utilizare a capacităţii de rafinare (82,3% în primul semestru, 87% în trimestrul doi) şi a cantităţilor de materii prime prelucrate, majorarea livrărilor de carburanţi, reducerea consumurilor tehnologice şi eficientizarea fluxurilor de producţie. În acelaşi timp, printre factorii externi care au influenţat semnificativ rezultatele se numără evoluţia cotaţiei ţiţeiului (+44%) şi a produselor petroliere (+36% pentru benzine, +44% pentru motorine), implicit a costurilor aferente asigurării capitalului de lucru şi a finanţărilor aferente, dar şi impactul unor indicatori macroeconomici precum rata inflaţiei în România, în creştere cu 55% faţă de nivelul din primul semestru 2010.

Valoarea totală a exporturilor realizate de Rompetrol Rafinare (Rompetrol Rafinare – rafinăriiile Petromidia şi Vega, Rompetrol Petrochemicals şi Rompetrol Gas) s-a majorat cu peste 53% în primul semestru al acestui an, până la un nivel de 880 milioane dolari.

Segmentul de rafinare Rompetrol Rafinare – rafinăria Petromidia şi punctul de lucru Vega Ploieşti, a consemnat în semestrul I o cifră de afaceri de 2,16 miliarde dolari, în creştere cu 42% faţă de 2010, precum si o îmbunătăţire a rezultatului operaţional (EBIDTA), de la un nivel negativ de 29,2 milioane dolari la unul pozitiv de aproximativ 19,3 milioane dolari.

În aceeaşi perioadă, cantitatea de materie primă procesată de Rompetrol Rafinare (rafinăriile Petromidia si Vega) s-a majorat cu 7%, până la un nivel de circa 2,08 milioane tone, din care aproximativ 2 milioane tone ţiţei. Compania si-a propus pentru acest an prelucrarea unei cantităţi de materie primă de aproximativ 4,17 milioane tone, din care 3,94 milioane tone ţiţei.

Vânzările de carburanţi ale companiei în perioada ianuarie-iunie s-au ridicat la peste 1,42 milioane tone, cu 7% mai mult faţă de cantităţile comercializate în perioada similară din 2010. Peste jumătate din carburanţii comercializaţi au fost livraţi la export, atât către companii ale Grupului (Rompetrol Moldova, Rompetrol Bulgaria, Rompetrol Ucraina, Rompetrol Georgia), cât si către alţi parteneri tradiţionali din regiunea Mârii Negre.

Cifra de afaceri realizată de segmentul de distribuţie (Rompetrol Downstream, Rom Oil, Rompetrol Logistics, Rompetrol Quality Control şi Rompetrol Gas) s-a majorat cu 30% în primul semestru, până la un nivel de peste 1,3 miliarde dolari.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails