Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Sberbank a semnat acordul final privind achiziţia integrală a Volksbank International

A- A A+
Sberbank a semnat acordul final privind achiziţia integrală a Volksbank International

Banca Sberbank din Rusia şi acţionarii Volksbank International AG (VBI) – Österreichische Volksbanken-AG (“VBAG”), BPCE S.A. (“BPCE”), DZ BANK AG (“DZ BANK”) şi WGZ BANK AG (“WGZ BANK”) – au semnat acordul final privind achiziţia integrală a VBI de către Sberbank, se arată într-un comunicat.

Banca precizează că tranzacţia nu include Volksbank România. Preţul convenit este egal cu valoarea contabilă a VBI (multiplicator egal cu 1), urmând să fie stabilit între 585 milioane euro şi 645 de milioane de euro, în funcţie de performanţele de business ale VBI în 2011.

„Finalizarea tranzacţiei este condiţionată de îndeplinirea unor anumite condiţii, incluzând ieşirea Volksbank România de sub VBI. La finalizarea tranzacţiei, Sberbank va prelua şi finanţări acordate de acţionarii VBAG, DZ BANK, WGZ BANK şi BPCE în valoare de până la 2,5 miliarde de euro; de asemenea, la finalizarea tranzacţiei, VBAG sau un grup de bănci condus de VBAG vor furniza pentru Sberbank o linie de finanţare de 500 de milioane de euro, pe cinci ani”, se mai spune în comunicat.

Tranzacţia reprezintă prima achiziţie a Sberbank în afara CSI şi este cel mai recent pas în direcţia transformării instituţiei de credit, dintr-o bancă locală, într-o importantă instituţie bancară internaţională. VBI, excluzând România, dispune de o reţea 291 de sucursale şi serveşte peste 600.000 de clienţi.

Subsidiarele locale ale VBI se află printre primele zece cele mai mari instituţii financiare în Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Cehia, Slovacia şi printre primele cele mai mari 15 instituţii de credit în Ungaria, Serbia şi Slovenia. VBI este prezentă, de asemenea, în Ucraina, sub supraveghere din Austria. Activele totale ale VBI, fără România, se ridicau la 9,4 miliarde de euro la 30 iunie 2011.

„Achiziţia Volksbank International este un important pas înainte în îndeplinirea strategiei pentru 2014 a Sberbank“, a declarat Herman Gref, CEO şi preşedintele al Boardului Executiv al Sberbank, joi, la Viena. “Ne va oferi acces la pieţele atractive şi în creştere din Europa Centrală şi de Est şi va servi ca platformă pentru creşterea băncii în regiune, atât în mod organic, cât şi prin viitoare achiziţii. Sunt încrezător că cei 600.000 de clienţi ai Volksbank International şi angajaţii săi vor avea de câştigat de pe urma sprijinului pe care Sberbank îl va acorda VBI şi se vor bucura de noi oportunităţi datorate noii structuri a acţionariatului“.

La rândul său, Gerald Wenzel, CEO al VBAG, a spus că „această tranzacţie are o valoare semnificativă pentru acţionarii VBI şi oferă oportunităţi obiective clienţilor şi angajaţilor VBI. Suntem convinşi că Sberbank este potrivită pentru a asigura investiţiile viitoare, necesare pentru a profita de oportunităţile de creştere din ECE. Pentru VBAG, tranzacţia reprezintă un reper important al procesului de schimbare prin care trece instituţia”.

Tranzacţia va fi supusă procesului de obţinere a aprobărilor legale în Rusia, Austria şi alte jurisdicţii din Europa Centrală şi de Est în care funcţionează VBI. Părţile se aşteaptă ca tranzacţia să se încheie până la sfârşitul lui 2011.

Société Générale şi J.P.Morgan au fost consultanţi financiar pentru Sberbank. Troika Dialog a fost, de asemenea, advisor. Citigrup a furnizat o evaluare privind corectitudinea tranzacţiei către Boardul Executiv al Sberbank. Freshfields Bruckhaus Deringer LLP a fost consultantul Sberbank pe probleme juridice, iar due-diligence-ul pe teme financiare şi fiscale a fost derulat de Deloitte.

Ithuba Capital a fost consultantul financiar al VBAG, DZ BANK and WGZ BANK, iar Deutsche Bank a fost consultantul financiar al BPCE. Schoenherr a furnizat asistenţă juridică pentru VBAG, DZ BANK şi WGZ BANK, iar Bredin Prat şi Dorda Brugger Jordis au fost consilieri pe probleme juridice pentru  BPCE. KPMG a furnizat asistenţă la vânzare şi consultanţă fiscală pentru VBAG.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails