Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Scăderea inflaţiei a dus la reducerea dobânzii cheie

A- A A+
Scăderea inflaţiei a dus la reducerea dobânzii cheie

În urma analizării raportului trimestrial asupra inflaţiei, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale Române (BNR) a decis reducerea ratei dobânzii de politică monetară de la de 6,00% de la 6,25% pe an, începând cu 3 noiembrie 2011. Totodată, Consiliul a hotărât să se menţină nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Rata anuală a inflaţiei a scăzut la nivelul de 3,45% în luna septembrie de la 4,25% în luna precedentă, reintrând după mai mult de un an în interiorul intervalului de variaţie din jurul ţintei, după cum informează comunicatul BNR.

Reducerea ratei anuale a inflaţiei s-a produs, în principal, datorită scăderii înregistrate în perioada iunie-septembrie a nivelului preţurilor volatile ale produselor alimentare şi a epuizării unei mari părţi a efectului de runda întâi al majorării TVA. Mai mult, pentru lunile următoare se preconizează consolidarea procesului de dezinflaţie, în acelaşi timp cu ajustarea în scădere a anticipaţiilor inflaţioniste, în contextul menţinerii conduitei prudente a politicii monetare

„Astăzi nu avem deflaţie, dar vorbim de dezinflaţie şi aşa BNR a redus dobânda. Efectele unei astfel de decizii se vor produce în câteva luni, important este mesajul de încredere şi că, indiferent de ce se întâmplă în lume, BNR are încredere în dezinflaţie. Băncile comerciale cu siguranţă se vor mişca mai repede, chiar dacă au grijă la ecartul lor, chiar dacă vor avea o uşoară reţinere, piaţa le va împinge către acest curs – scăderea dobânzilor în lei”, a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, potrivit Agerpres.

Related Posts with Thumbnails