Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Schimburile comerciale româno-turce au fost de 1,57 miliarde euro în T1 din 2011, în creştere cu 30%

A- A A+
Schimburile comerciale româno-turce au fost de 1,57 miliarde euro în T1 din 2011, în creştere cu 30%

Schimburile comerciale dintre România şi Turcia au totalizat în primul trimestru al acestui an 1,57 miliarde de euro, în creştere cu aproximativ 30% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010, potrivit Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci (TIAD).

Exporturile s-au ridicat la mai mult de 964 de milioane euro, în timp ce importurile au ajuns la aproximativ 605 milioane euro, iar între principalele grupe de produse comercializate, metalele conduc detaşat, se arată într-un comunicat.

După metale, schimburile comerciale româno-turce s-au concentrat pe sectorul echipamentelor electrice şi autovehicule, cel al produselor minerale şi vegetale, dar şi pe produsele chimice, mase plastice şi textile, potrivit TIAD.

Turcia este unul dintre cei mai importanţi parteneri ai României în cadrul schimburilor comerciale extracomunitare şi, începând cu anul 2008, a treia destinaţie ca volum al exporturilor, se mai arată în comunicat.

Conform cifrelor oficiale, în România sunt înregistrate în jur de 12.000 de societăţi comerciale cu capital turcesc cu o valoare totală de peste 520 milioane euro. Aceste statistici nu includ, însă, investitorii turci care derulează afaceri în România prin filiale care sunt înregistrate în alte ţări, precum Olanda., Anglia sau Germania. Luând în considerare şi aceste investiţii, Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci estimează ca investiţiile turceşti în România depăşesc 1,5 miliarde de euro.

TIAD este o organizaţie non-profit, constituită în 1993, care are ca principal obiectiv dezvoltarea relaţiilor economice, sociale şi culturale dintre Turcia şi România. În acest moment, TIAD numară peste 140 de membri.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails