Scrisoare din balamuc


Scrisoare din balamuc

Radu Sârbu
Ziarul BURSA  / 

Radu Sârbu

Statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii demonstrează că, în fiecare an, pe planeta Pământ, sunt câteva zeci de milioane de oameni care se îmbolnăvesc de gripă. Dintre aceştia, trei până la cinci milioane dezvoltă forme grave ale bolii, iar între 290.000 şi 540.000 mor. Mor de gripă, cauzată de tot felul de „tulpini”, unele dintre ele fiind de viruşi corona (că-s mai mulţi). Aceleaşi statistici arată, firesc, că decesele sunt mai frecvente în rândul bătrânilor, al fumătorilor şi, în general, al celor cu organismul slăbit de probleme medicale serioase.

Confruntate cu epidemiile anuale de gripă, autorităţile îşi fac datoria, asigurând asistenţa medicală necesară şi făcând publice recomandări cu caracter profilactic.

Aşa este normal şi, an de an, aşa s-a întâmplat.

Acum, însă, parcă a înnebunit lumea! Dintre zecile de milioane de oameni bolnavi de gripă, dintre milioanele care fac o formă gravă şi dintre sutele de mii care mor, presa şi autorităţile par obsedate numai de cei bolnavi de „coronavirus”. Cele aproape 120.000 cazuri raportate la nivel mondial sunt localizate astfel: 80.000 în China, câte 8.000 în Iran şi Coreea, 10.000 în Italia, câte sub 2.000 în Franţa, Spania şi Germania, 1.000 în SUA, de ordinul câtorva sute, zeci sau unităţi în restul statelor europene şi în Japonia.

Astăzi, 12 martie 2020, dintre cei 120.000, 4300 au murit, iar 66.000 s-au vindecat. Pare evident că gradul de contagiune şi procentajul deceselor nu justifică deosebirea de abordare dintre cei 120.000 şi cele 3-5 milioane!

Adrian Marinescu, specialist în boli infecţioase la Institutul Matei Balş din Bucureşti afirmă că „”infecţia se instalează ca o răceală şi trece ca o răceală – cam 95% din cazuri”. De altfel, 95% dintre îmbolnăvirile cu noul virus sunt cazuri uşoare, similare cu o simplă răceală/viroză şi doar 5% sunt cazuri grave, posibil mortale, în general la persoane în vârstă şi care suferă de afecţiuni cronice. Nici măsurile profilactice recomandate de medici nu sunt excepţionale, ci ţin mai degrabă de o minimă educaţie: să ne spălăm pe mâini­, să strănutăm în batistă şi să nu stropim cu salivă când vorbim.

Cu toate acestea, declaraţiile alarmiste supramediatizate se înmulţesc. Bill Gates reaminteşte lumii că, încă din anul 2018, i-a cerut preşedintelui Donald Trump să se pregătească pentru o pandemie, care ar urma să facă între 1 (ca gripa asiatică din 1957) şi 30 (ca gripa spaniolă din 1918) de milioane de victime. Iar directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, se grăbeşte să confirme: „”Acum, că noul coronavirus este prezent în numeroase ţări, ameninţarea unei pandemii a devenit foarte reală. Dar ar fi prima pandemie din istorie care ar putea fi controlată”, bagă dânsul un bemol.

Fluxurile agenţiilor de ştiri au derapat în catastrofă. Redau câteva, foarte puţine, dintre ştirile de ieri, care mă fac să cred că-s internat la balamuc:

Potrivit ultimelor date publicate de Reuters, numărul infecţiilor, la nivel global, a depăşit 114.300 de cazuri şi 4.026 de decese. Pe lângă China, sunt afectate în prezent 111 ţări.

Vaticanul a anunţat că Piaţa şi Biserica Sfântul Petru vor fi închise pentru turişti, însă credincioşii vor putea intra în biserică pentru a se ruga, transmite Reuters.

Polonia a înregistrat 17 cazuri de infecţii, până acum, iar alegerile prezidenţiale ar urma să aibă loc în luna mai.

Ministrul german de Interne, Horst Seehofer, rămâne izolat la domiciliu, după un contact cu o persoană posibil infectată, transmite Deutsche Welle.

Şeful de cabinet al preşedintelui francez Emmanuel Macron, Patrick Strzoda, va lucra de acasă, aşteptând testele pentru infecţia cu coronavirus, scriu Guardian şi Reuters.

Ministrul japonez al Jocurilor Olimpice, Seiko Hashimoto, a declarat miercuri că amânarea sau anularea JO 2020 de la Tokyo este „de neconceput”, în timp ce epidemia de coronavirus continuă să ridice întrebări în legătură cu menţinerea evenimentului în această vară.

Un general din conducerea armatei poloneze a fost depistat pozitiv, după ce s-a întors din Germania, a anunţat pe Twitter ministrul apărării.

Sursa:

https://www.bursa.ro/