Scutire la contribuţii sociale, plata TVA la momentul încasării facturii şi deductibilitate pentru proiectele în domeniul cercetării şi dezvoltării. Măsurile Guvernului aşteaptă aprobarea organismelor internaţionale.


Spread the love

Executivul a pregătit un pachet de facilităţi fiscal care speră că vor surescita economia românească şi vor creşte locurile de muncă în sectorul privat.  Astfel, patronii firmelor care vor angaja şomeri cu vârsta mai mică de 25 ani sau persoane de peste 55 ani nu vor mai plăti contribuţii la bugetele de sănătate, pensii şi şomaj, potrivit declaraţiei de ieri a premierului Victor Ponta. Acesta a mai spus că măsura se va aplica în cazul tuturor întreprinzătorilor care angajează persoane incluse în categoriile amintite, pe termen de un an, cu condiţia menţinerii acestor salariaţi încă un an suplimentar.

Totodată, oficialii Guvernului au precizat că au anunţat Fondul Monetar Internaţional despre introducerea plăţii TVA la momentul încasării facturii pentru firmele cu cifră de afaceri până la un prag de 500.000 de euro, decizie comunicată săptămâna trecută de premier.  În acest sens, de decizie ar urma să beneficieze firmele cu cifră de afaceri sub 500.000 de euro, respectiv 92,8% din contribuabilii activi din România – peste două milioane (conform statisticilor Ministerul Finanţelor Publice (MFP), 1,7 de milioane de contribuabili, în special PFA -persoane fizice autorizate- au cifra de afaceri sub 65.000 de euro).

Ponta a mai specificat  că au fost făcute calcule de către specialiştii MFP şi au fost transmise documentele de fundamentare către instituţiile financiare internaţionale şi există deja nişte semnale pozitive în această direcţie.

Conform respectivului sistem, firma care emite factura va achita TVA doar la momentul încasării sumei din respectiva plată, dar şi firma care primeşte factura nu va mai putea deduce TVA decât la momentul plăţii, au explicat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Premierul a subliniat că TVA va fi eligibil pentru decontare în cazul proiectelor finanţate din fonduri UE şi că plafonul de deductibilitate va creşte de la 20% la 50% în cazul investiţiilor în domeniul cercetării-dezvoltării.

În plus, firmele cu datorii bugetare vor fi scutite de la plata penalităţilor aferente dacă achită obligaţia principală şi dobânzile în perioada 1 septembrie-31 decembrie 2012. În evidenţele statului erau înregistrate la sfârşitul lunii iunie un număr de 300.000 firme cu datorii bugetare şi că din calculele ministerului rezultă că aplicarea unei astfel de facilităţi ar majora veniturile la buget cu 5%.