Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Se extinde plafonul pentru care firmele mici trebuie să plătească TVA. Cum se aplică măsura

A- A A+
Se extinde plafonul pentru care firmele mici trebuie să plătească TVA. Cum se aplică măsura

Pragul afacerilor peste care se plăteşte TVA va creşte la 65.000 euro sau 220.000 lei, limitarea dreptului de deducere a TVA la achiziţia de vehicule, în unele situaţii, va fi eliminată, iar păcura va fi marcată şi colorată, pentru reducerea evaziunii, potrivit unui proiect de modificare a Codului Fiscal. În prezent plafonul de scutire la plata TVA este de 35.000 de euro, la cursul de schimb al BNR valabil la data aderării României la UE (circa 3,3 lei pentru un euro).

„Măsura va conduce la reducerea numărului persoanelor înregistrate în scopuri de TVA în vederea îmbunătăţirii administrării fiscale a acestor persoane şi combaterii mai eficiente a evaziunii fiscale. Pe de altă parte, măsura are ca efect simplificarea obligaţiilor în materie de TVA ale persoanelor impozabile care realizează o cifră de afaceri anuală inferioară plafonului de 220.000 lei, având în vedere că acestea nu mai au obligaţia depunerii de deconturi de TVA”, arată reprezentanţii Ministerului Finanţelor, în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codului Fiscal, citaţi de www.mediafax.ro.

Această decizie va produce efecte de la data notificării, precizându-se că acest plafon de scutire se va aplica până la 31 decembrie 2014, odată cu introducerea unei OUG care modifică Codul Fiscal.

Din acest an se vor aplica anumite prevederi tranzitorii în ceea ce priveşte pragul de scutire de TVA pentru firmele mici.
„Persoanele impozabile infiinţate anterior anului 2012 au obligaţia solicitării înregistrării în scopuri de TVA, dacă depăşesc plafonul de 119.000 lei în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2012. În cazul în care nu au depăşit în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2012 plafonul de 119.000 lei, persoanele impozabile trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, dacă depăşesc plafonul de 220.000 lei până la data de 31 decembrie 2012.
Excepţie de la aceste prevederi fac persoanele impozabile pentru care obligaţia solicitării înregistrării în scopuri de TVA ar interveni ulterior datei de 1 iulie 2012. Acestea nu trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA decât în situaţia în care depăşesc plafonul de 220.000 lei până la data de 31 decembrie 2012”, informează www.avocatnet.ro

Related Posts with Thumbnails