Se merită să investim în aur? România nu are o autoritate de certificare în domeniu


E bine ştiut că în orice timpuri, şi mai cu seamă în cele marcate de dificultăţi economice, cele mai sigure investiţii sunt cele în metale preţiose. Cum valuta este ameninţată de vulnerabilităţi, iar mişcările bruşte de pe pieţele financiare fac nesigure investiţiile în diferite tipuri de acţiuni sau depozite, aurul rămâne cea mai stabilă formă prin care pot fi asigurate economiile.

În ultima perioadă, tot mai mulţi români caută să cumpere aur, iar mini lingourile au început să se vândă chiar şi la liber, prin Piraeus Bank de exemplu.

Însă, marea problemă e că din anul 2002 România nu mai are nicio autoritate de certificare a aurului, fapt ce creşte preţul metalului preţios şi cauzează pierderi de 1-2% faţă de preţul de referinţă de pe piaţa londoneză.

„BNR nu mai certifică lingourile de aur de când au fost închise porțile producătorului de aur din România Phoenix Baia Mare”, potrivit purtătorului de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Mugur Şteţ, citat de www.capital.ro.

Astfel, România a pierdut certificatul de “good delivery”, care îi asigura încă din 1972 prezența pe lista de producători de aur.

“Aici trebuie adăugat faptul că, fără a avea certificatul „good delivery”, un producător de aur nu-și poate vinde lingourile decât plătind expertize și, oricum, la un preț mai mic decât cel oficial.”, menţionează publicaţia amintită.