Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Sectorul privat, dezavantajat de noile politici de creditare. Doar statul beneficiază în urma măsurilor BNR

A- A A+
Sectorul privat, dezavantajat de noile politici de creditare. Doar statul beneficiază în urma măsurilor BNR

Creditul în lei continuă să funcţioneze doar pe linia finanţărilor pentru stat: în ianuarie băncile au pus încă 5 miliarde lei în titluri emise de Finanţe, în timp ce stocul creditelor private în moneda naţională a scăzut cu 1 miliarde lei faţă de decembrie.

Ministerul Finanţelor a fost clientul favorit pe tot parcursul crizei, în detrimentul sectorului privat care a trebuit să se mulţumească mai mult cu declaraţii de bune intenţii ale oficialităţilor, informează www.zf.ro

În 2010 soldul creditelor în moneda naţională a scăzut cu 3,4 miliarde lei, în timp ce stocul de titluri de stat cumpărate de bănci a sărit cu 13,2 miliarde lei.

Anul trecut, volumul creditelor private în lei a revenit cu greu la 80,6 miliarde lei – nivel similar celui din ianuarie 2011, în timp ce statul a înghiţit încă 13,6 miliarde lei prin emisiunile de titluri de stat.

Tot statul apare drept principal beneficiar al relaxării politicii monetare a BNR începută în ultima parte a lui 2011 şi continuată apoi atât prin reduceri ale dobânzii-cheie de la 6,25% la 5,5%, cât şi prin injecţii săptămânale de lichiditate prin operaţiuni repo (lei contra titluri de stat).

De altfel, ianuarie 2012 ilustrează în mod dramatic apetitul băncilor de a finanţa în lei sectorul privat, aşa cum îndeamnă BNR prin scăderea dobânzii-cheie, prin înăsprirea condiţiilor de creditare în valută şi, nu în ultimul rând, prin mesaje verbale: creditul în moneda naţională a scăzut cu 1 miliarde lei, până la 80,6 miliarde lei, în timp ce volumul titlurilor de stat aflate la bănci a urcat cu 5 miliarde lei, până la 65,1 miliarde lei.

Related Posts with Thumbnails