Senatul a prelungit termenul pentru vinderea prin BVB a unor acţiuni ale statului


Plenul Senatului a decis să prelungească până la 31 decembrie 2012 termenul de finalizare a procedurilor de admitere la tranzacţionare pe Bursa de Valori Bucureşti a unor pachete de acţiuni ale statului la societăţi la care Fondul Proprietatea deţine acţiuni.

Este vorba de pachete de 5% din acţiunile la Aeroportul Internaţional Henri Coandă, Aeroportul Băneasa-Aurel Vlaicu, Aeroportul Timişoara, Aroportul Mihail Kogălniceanu, Administraţia Canalelor Navigabile Constanţa, Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Administraţia Porturilor Maritime Galaţi, Administraţia Porturilor Fluviale Giurgiu.

Prin modificarea Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, Guvernul intenţionează să prelungească termenul de admitere la tranzacţionare a acestor acţiuni întrucât acesta a expirat la 31 decembrie 2008, fără ca procedurile să fie finalizate, deşi au fost iniţiate. Proiectul de lege a primit raport de respingere din partea Comisiei juridice, preşedintele acesteia, Toni Greblă (PSD) invocând faptul că termenele fixate prin legea din 2005 au fost deja depăşite, iar contextul economic face ca valorificarea acestor acţiuni să se facă în detrimentul celor care au fost despăgubiţi prin Fondul Proprietatea.

„Criza economică nu ne creează certitudinea obţinerii unor sume corecte pe acţiunile ce se doreşte a fi tranzacţionate. Este inoportun să vinzi acum, trebuie aşteptate vremuri de creştere economică”, a declarat Toni Greblă în plenul Senatului. De asemenea, senatorul PSD Petre Ţuţuianu a susţinut că volumul redus al tranzacţiilor de pe Bursa de Valori face ca perspectivele de a obţine sume mari pe acţiuni sunt reduse.

În schimb, senatorul UDMR Verestoy Attila a spus că BVB dă semne de revenire în ceea ce priveşte lichiditatea şi volumul tranzacţiilor, iar scoaterea către vânzare a acţiunilor va face ca acestea să crească şi mai mult, cu efecte benefice asupra economiei româneşti în ansamblu. „S-a acuzat că nu avem lichiditate. De vreme ce nu punem produse pe piaţă, cum să avem lichiditate? Piaţa este în evoluţie şi trebuie ajutată. Pentru a relansa piaţa din România şi a atrage investitori este necesar să sprijinim proiectul Guvernului (…) Sunt fonduri mari în lume care au mai multă încredere în România decât majoritatea celor din această sală”, a spus Verestoy.

De asemenea, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Eusebiu Pistru a informat că deja au fost cheltuiţi 500.000 de euro pentru raportele de evaluare a societăţilor, ca etapă premergătoare necesară tranzacţionării la bursă. În plus, vinderea unor pachete de 5% în fiecare dintre aceste societăţi nu schimbă structura acţionariatului.

La vot, proiectul de lege a întrunit 57 de voturi pentru, 41 împotrivă şi trei abţineri. Camera Deputaţilor este forul decizional pe acest proiect.

Sursa: NewsIn

Foto: http://cugetliber.wordpress.com