Sondaj Unicredit: Finanţările bancare vizează segmentul corporate. Afacerile din Europa Centrală şi de Est sunt dependente de creditare


Dezvoltarea investiţiilor în Europa Centrală şi de Est este determinată de accesul la creditare. Potrivit unui studiu realizat de banca Unicredit, sectoarele economice , în special din România şi Bulgaria, au înregistrat scăderi semnificative ale activităţii în perioadele în care creditarea a fost limitată, după ce au avut o dinamică accelerată în perioada de boom, în care au beneficiat de finanţări bancare.
„Reducerea disponibilităţii creditelor în momentele de criză a condus la o substitutie vizibilă în ceea ce priveşte resursele de finanţare şi implementarea unor măsuri de reducere a costurilor”, a declarat Fabio Mucci, Director de Planificare Strategică Polonia & CEE la UniCredit. Astfel, multe companii au înlocuit creditele bancare cu refinanţările de la societaţile-mamă şi, într-o mai mică masură, cu emisiunile de obligaţiuni. Companiile care au experimentat o reducere masivă privind acordarea creditelor pe perioada crizei sunt aceleaşi care au consemnat o ajustare puternică a costurilor de personal pentru a-şi depăşi problemele de lichiditate. În urma crizei, activităţile de investiţii în sectoarele cu cel mai mare leverage au rămas substanţial în urma celor mai puţin dependente.

Totuşi, potrivit sondajului interpins de Unicredit printre 12.000 de companii din Europa Centrală şi de Est, băncile au devenit mai disponibile să ofere finanţări pe parcursul anului 2011, în contextul unei cerei mai scăzute. De asemenea, în document se arată că miza cea mare sub actualele auspicii este segmentul corporate, care este cea mai atractivă zonă pentru afaceri în regiune, dat fiind că în acest caz media de îndatorată este mult mai redusă decât cea din Europa Occidentală. Domeniul afacerilor transfontaliere este deocamdată prea puţin exploatat, iar creditele corporative reprezintă aproximativ 50% din PIB-ul regional, în vreme ce în Turcia însumeaza 32 de procente, în Rusia 28 de procente, iar in Republica Cehă  21 de procente.

„După cum arată ultimele date despre climatul de afaceri, opinia companiilor în ceea ce priveşte mediul de afaceri în viitor s-a îmbunătăţit. Cu toate acestea, evoluţia acestui sector in Europa Centrala şi de Est (ECE) a fost uşor negativă în primul trimestru al anului din cauza unei cereri externe mai reduse”, spune Gianni Franco Papa, Director al Diviziei CEE UniCredit.  Acesta a adăugat că vor persista elemente importante de diferenţiere,având în vedere că indicatorii pe termen scurt demonstrează o creştere fragilă în special în SEE. În afară de acest lucru, sectoarele ciclice şi-au pierdut din elan de la începutul lunii ianuarie. Singura excepţie este reprezentată de sectorul maşinilor şi echipamentelor, care beneficiază de o cerere constantă pe piatţ din China. „Privit in ansamblu, mediul de afaceri s-a îmbunatăţit semnificativ in ultimii ani, dar reglementarea, sistemul juridic, taxele şi factorii de natură politică sunt consideraţi obstacole suficient de importante pentru mediul de afaceri din ECE „,  a explicat Papa.